зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

10 Листопада 2023
Відбулося чергове засідання постійно діючої комісії Міненерго з охорони праці
9 листопада, відбулося засідання постійно діючої комісії з охорони праці Міністерства енергетики України. У роботі даного засідання взяли участь керівники структурних підрозділів апарату Міненерго, генеральні директори державних вугільних підприємств, установ та організацій, а також представники Державної служби України з питань праці, Державної воєнізованої гірничорятувальної служби у вугільній промисловості, Пенсійного фонду України і представники вугільних профспілок.

Зі вступним словом виступив заступник Міністра енергетики України Олександр Хейло.

Надалі відповідно до порядку денного з першого питання щодо підведення підсумків роботи державних вугледобувних підприємств з питань охорони праці та промислової безпеки за 9 місяців 2023 року та виконання попередніх протокольних рішень ПДК виступив з доповіддю начальник Управління охорони праці, промислової безпеки та цивільного захисту Ігор Ященко.

Після виступу були заслухані і обговорені звіти керівників державних вугільних підприємств: «Добропіллявугілля-видобуток», «Вугільна компанія «Краснолиманська», «Мирноградвугілля», «Селидівугілля», «Торецьквугілля», «Львіввугілля», «Волиньвугілля», ПрАТ «Шахта «Надія» та «Шахта № 9 «Нововолинська».

По другому питанню порядку денного з підготовки державних вугледобувних підприємств до роботи в осінньо-зимовий період 2023-2024 років та виконання заходів з охорони та збереження об’єктів шахтної інфраструктури від зовнішніх руйнувань в умовах воєнного були заслухані звіти керівників державних вугільних підприємств «Мирноградвугілля», «Селидіввугілля», «Добропіллявугілля-видобуток».

В обговоренні зазначених питань порядку денного виступив голова Профспілки Андрій Зимін, який зокрема зазначив, що вже декілька років поспіль відсутнє фінансування Програми заходів з охорони праці для поліпшення умов безпеки праці. Основним чинником, що заважає та перешкоджає нормальній роботі галузі, у тому числі зменшення травматизму на вугільних шахтах, а також зниження соціальної напруги в шахтарських колективах у відповідних вугледобувних регіонах - є недостатній обсяг коштів, зокрема, для технічного переоснащення підприємств галузі, про що Профспілки неодноразово звертали увагу. Як наслідок - неможливе забезпечення випереджаючого введення в експлуатацію виробничих потужностей, збільшення видобутку вугілля, його реалізації та недопущення необґрунтованого закриття шахт.

Також одним з найбільш актуальних на сьогодні - є питання забезпечення вугіллям робітників підприємств, пенсіонерів, непрацюючих інвалідів праці, батьків які втратили дітей на виробництві внаслідок профзахворювання або травми. Нажаль, більшість підприємств не виконали свої обов’язки з цього питання та не готові до роботи в осінньо-зимовий період 2023-2024 роки. Так, на третє листопада поточного року забезпечення побутовим паливом працівників державних вугледобувних підприємств складає всього 25,9 відсотка від запланованого та забезпечено 27,6% вуглеотримувачів від річної потреби. Особливо погане становище на державних підприємствах: «Селидіввугілля» та «ВК «Краснолиманська», де зовсім не надано отримувачам жодної тонни побутового палива.

Позитивним прикладом є ситуація на шахті № 9 «Нововолинська», де вивезено населенню побутового палива понад 100 відсотків від запланованого.

Голова Профспілки у своєму виступі зазначив, що на разі проходить громадське обговорення професійних стандартів гірників на очисних та підготовчих роботах в шахтах, організатором розробки яких - є ТОВ «ДТЕК». Через завищені вимоги до робочих цих професій та ряду дій, які не властиві зазначеним професіям, Профспілка не погодила визначені стандарти і звернула увагу Міненерго на ці документи тому, що вони розробляються для усіх форм власності. Також запропонував внести до протоколу ПДК пункт стосовно збільшення складу Галузевої ради з розробки професійних стандартів та професійних кваліфікацій у вугiльно-промисловому комплексі при Всеукраїнському об’єднанні організацій роботодавців «Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України», з залученням фахівців, які мають досвід роботи з виробничих питань та охорони праці.

Було відзначено, що проведення засідання постійно діючої комісії та її висновки повинні вплинути на стан охорони праці на вугільних підприємствах, що забезпечить захист конституційних прав працівників на належні, безпечні та здорові умови праці, а також дасть можливість попередити настання нещасних випадків на виробництві.