зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

2 Листопада 2023
Позиція Профспілки. Права і соціальні гарантії працівників вугільної галузі мають бути збережені
Як повідомлялося раніше, головою Профспілки працівників вугільної промисловості України Андрієм Зиміним було направлено звернення до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля стосовно вирішення питання сплати ЄСВ для вугільних підприємств.

З приводу вищезазначеного профспілковим лідером було також направлено відповідні листи до голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця.

В яких наголошується наступне.

У порушення ст. 46 Конституції України, шахтарі не можуть своєчасно оформити пільгові пенсії за роботу у шкідливих умовах, отримати повністю допомогу з тимчасової втрати працездатності, допомогу по безробіттю, які нараховуються не з середнього заробітку працівника, а з мінімальної заробітної плати. Робітники сплачують податки у повному обсязі, Держпідприємства відраховують кошти, але оплати зараховуються, як штраф та пеня, а поточні нарахування та заборгованість з ЄСВ вважаються несплаченими, зростають і знову на них нараховуються штраф та пеня. Як наслідок, неврахування Пенсійним фондом України соціального внеску у поточному часі призводить до зменшення загального страхового стажу робітників.

Профспілка із вищезазначеного питання неодноразово зверталася до Уряду, Мінфіну,Мінсоцполітики, Міненерго,але,нажаль,протягом тривалого періоду його не вирішення спонукає працівників на звільнення, пошуки іншої роботи та не стимулює прийняття нових робітників,що може призвести до зриву проходження осіннє-зимового періоду та зупинки вугільних підприємств.

З метою додержанням конституційних прав та захисту громадян, а також зменшення соціальної напруги у шахтарських регіонах, від імені працівників галузі висловлено прохання вжити відповідних заходів із вирішення вищезазначеної проблеми, спрямованих на соціальний захист шахтарів та відновлення справедливості.