зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

26 Жовтня 2023
Позиція Профспілки. Питання сплати ЄСВ для вугільних підприємств має бути вирішено.
До Профспілки працівників вугільної промисловості України надходять звернення від первинних та територіальних організацій стосовно зарахування до страхового стажу періоду роботи, за який з вини роботодавця, свого часу, не було сплачено єдиний соціальний внесок (далі–ЄСВ) на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Враховуючи актуальність даного питання головою Профспілки Андрієм Зиміним було направлено відповідне звернення до Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, з проханням необхідності його вирішення.

У зверненні зазначається наступне.

Шахтарі не можуть своєчасно оформити пільгові пенсії за роботу у шкідливих умовах, отримати повністю допомогу з тимчасової втрати працездатності, допомогу по безробіттю, які нараховуються не з середнього заробітку працівника, а з мінімальної заробітної плати. Усі кошти, скеровані державними підприємствами на сплату ЄСВ, враховуються, як сплата штрафів і пені, а заборгованість з основної виплати тільки наростає. І така ситуація триває роками. Держпідприємства платять, оплати зараховуються, як штраф та пеня, а сам борг вважається несплаченим, зростає і знову на нього нараховуються штраф та пеня. Зростання заборгованості призводить до зменшення загального страхового стажу робітників на період неврахування Пенсійним фондом України соціального внеску у поточному часі.

Тривалий час не вирішення вищезазначеної проблеми спонукає працівників на звільнення і пошуки іншої роботи та не стимулює прийняття нових робітників, що у подальшому призведе до зупинки вугільних підприємств та зриву проходження осіннє-зимового періоду.

З метою зменшення соціальної напруги у шахтарських регіонах, від імені працівників галузі, висловлено прохання вжити всіх відповідних заходів із вирішення вищезазначеної проблеми, захистити шахтарів та відновити справедливість.