зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

19 Жовтня 2023
Президія Укрвуглепрофспілки розглянула питання щодо надання звітності працюючих у профспілках
19 жовтня у змішаному форматі відбулося засідання Президії ЦК Профспілки. В роботі Президії взяли участь представники Федерації профспілок України: Керівник Департаменту профспілкового руху і зв'язків з громадськістю Лариса Ровчак та завідувач відділом правової експертизи Георгій Селіванов.

На порядку денному було розглянуто питання "Про надання Пенсійному фонду України роботодавцями відомостей щодо належності/неналежності працівників до профспілок та визначення позиції Профспілки працівників вугільної промисловості України".



З питання порядку денного доповів завідувач відділом організаційної та інформаційної роботи ЦК профспілки Юрій Білуха.

Зокрема, він наголосив , що суть справи полягає в тому, що 6 листопада 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю» (далі - Закон 2682).

Абзацом четвертим частини другої статті 20 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (в редакції Закону N 2682-IX від 18.10.2022) передбачено, що страхувальник має подавати до Пенсійного фонду відомості щодо належності або неналежності осіб, які працюють, до професійних спілок.

У зв’язку з прийняттям даного Закону деякими філіями Пенсфйного фодну України, зокрема, в Донецькій області вже надіслані листи до керівників державних вугледобувних підприємств стосовно надання відомостей про працівників, в тому числі щодо їх належності або неналежності до професійних спілок та інших даних про членів Профспілки, в тому числі щодо сплати членських внесків.
Слід зазначити, що 11 жовтня ц.р. на нараді ФПУ керівників всеукраїнських профспілок та територіальних профоб’єднань була окреслена необхідність об’єднання зусиль всіх профспілкових органів та організацій з метою вжиття дієвих практичних заходів по вирішенню зазначеного питання.

При цьому на даній нараді було наголошено, що відповідні статті нині діючого Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування порушують Конституцію України (ст. 36) і норми ратифікованих Україною міжнародних конвенцій, зокрема - ч. 2 ст. 3 Конвенції Міжнародної організації праці № 87 «Про свободу асоціації та захист права на організацію», ч. 1 ст. 2 Конвенції Міжнародної організації праці № 98 «Про застосування принципів права на організацію і на ведення колективних переговорів». Відповідно до ст. 12 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» професійні спілки, їх об’єднання у своїй діяльності незалежні від державних органів та органів місцевого самоврядування, роботодавців, інших громадських організацій, політичних партій, їм не підзвітні і не підконтрольні. Профспілки самостійно організовують свою діяльність, проводять збори, конференції, з’їзди, засідання утворених ними органів, інші заходи, які не суперечать законодавству.

Зверталася увага і на те, що до вирішення даного питання, необхідно максимально залучити народних депутатів України, незалежно від їх партійної та фракційної приналежності. Для цього мають бути залучені профспілкові органи всіх ланок і рівнів.

Згідно рішення ФПУ з метою реагування на дію Пенсійного фонду України, напрацьовані профспілкової позиції та підготовленні роз’яснення для профспілкових організацій, була створена Робоча група до складу якої включено і представника Профспілки працівників вугільної промисловості України (зав.відділом організаційної та інформаційної роботи ЦК Профспілки Білуха Ю.М.).

Зазначеною Робочою групою напрацьовані відповідні пропозиції з зазначеного питання, які мають бути незабаром розглянуті на засіданні Президії Федерації профспілок України 24 жовтня 2023 р.

Визначено за доцільне при розгляді зазначеного питання на Президії ЦК Профспілки 19.10.2023 р. підтримати дані пропозиції та здійснити подальші конкретні дії ЦК Профспілки, територіальних і первинних профспілкових організацій, спрямовані на вирішення зазначеного проблемного питання.

По даному питанню порядку денного надали відповідні роз’яснення та доповнення представники ФПУ Лариса Ровчак та Георгій Селіванов.

В обговоренні даного питання взяли участь Андрій Зимін, Володимир Бабіч, Петро Древаль, Василь Щербань, Сергій Юнак.

За результатами обговорення була прийнята відповідна Постанова ЦК Профспілки.

Зокрема:
-інформацію про надання Пенсійному фонду України відомостей щодо належності/ неналежності працівників взяти до уваги.
-вважати за доцільне Федерації профспілок України звернутися до пенсійного фонду України про проведення наради по розгляду зазначеного питання.
-враховуючи можливі ознаки неконституційності статей 17.20 Закону України 2682 «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю», Федерації профспілок України підготувати відповідне звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
-територіальним і первинним організаціям Профспілки провести відповідну роботу з народними депутатами України щодо підтримки ними законопроектів, які мають скасувати вимоги надання інформації про належність/неналежність працівників до профспілок.

Також було розглянуто ряд питань, що стосуються організаційної діяльності Профспілки.


Після засідання Президії ЦК Профспілки відбувся II Пленум ЦК Профспілки , на порядку денному якого було питання щодо внесення змін до Статуту Профспілки у відповідності до законодавства України.

Слід зазначити, що на завершення роботи Пленуму головою Профспілки Андрієм Зиміним було озвучено питання щодо списання пені та штрафів із заборгованості по сплаті ЄСВ. Було прийнято рішення про направлення від імені Пленуму ЦК Профспілки відповідних звернень до Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля та голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука щодо порядку зарахування платежів по ЄСВ для вугледобувних підприємств.