зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

6 Жовтня 2023
ГОЛОВА ФПУ ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ ДО ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ - 6 ЖОВТНЯ
33 роки – ФПУ досягла віку Христа. І ми з гордістю можемо зазначити, що це вже доросла організація, яка є найчисельнішою громадською організацією в Україні.


Відповідно вона несе і більшу відповідальність за те, що робить для людей, особливо сьогодні, під час військової агресії росії проти України.

Наша організація не розгубилась у перші дні війни, сконцентрувавшись на тому, чим можна допомогти людям, які потрапили в біду. Ми з гордістю констатуємо, що профспілки виявилися тими, хто надав першу невідкладну допомогу людям, широко відчинивши перед ними свої санаторії, туристичні готелі, навчальні центри, бази відпочинку. Вони в дуже короткий термін облаштували їх, організували не лише притулок, а й щоденне гаряче харчування, провели масштабну роботу з міжнародними організаціями і профспілками, які надали фінансову підтримку для розміщення ВПО. І таким чином за півтора роки допомогу від ФПУ отримали понад 70 тис. громадян. Слід зазначити, що це не лише члени профспілок, а й звичайні люди, які втікали від жахіть війни - наші громадяни, які потребували допомоги.

Вважаю, що іншим важливим нашим досягненням є те, що ми активно працювали на міжнародних майданчиках: МОП, МКП, з національними профцентрами, ЄКП та іншими організаціями. Ми працювали над тим, щоб світ, громадянське суспільство і профспілки засудили російську агресію проти України, як акт варварської поведінки у сучасній цивілізації. Нам це вдалося, повсюди були прийняті резолюції на відповідних рівнях. Ми продовжуємо роботу, щоб представників рф сьогодні не було на тих площадках, де ведеться цивілізований діалог, де збираються профспілки і громадянське суспільство.

Таким чином, ми здійснюємо «профспілкову дипломатію» на підтримку нашої держави, тому що не лише політики, а й організації громадянського суспільства в значній мірі впливають на уряди і парламенти своїх країн, щоб вони за підтримки громадянського суспільства засудили агресію росії і закликали до досягнення миру за умов, які відстоює Україна.

Звісно, основне питання, - це організації праці спілчан. Бомбардування, ракетні обстріли, атаки шахедами – все це вимагає, щоб люди були захищені і проінструктовані, як себе поводити на робочих місцях. Також важливою працею для нас є проведення реформ в країні. Деколи це не відповідає запитам, дотриманню і забезпеченню прав працівників. Звичайно, ми вимагаємо, щоб панували колективно-договірні відносини на підприємствах, щоб були припинені ті обмеження трудових прав працівників в плані зайнятості, зарплати, які наразі існують. Це велика проблема, яку ми разом з роботодавцями і державою маємо вирішувати, тому ФПУ на площадках соціального діалогу ставить ці гострі питання, щоб зберегти трудовий потенціал країни.

Спільним завданням соціальних партнерів є утримання економічної ситуації в Україні. Тому і бізнес і держава мають все робити, щоб підняти статус і значимість людини праці. Ми рішуче ставимо питання про підвищення розміру мінімальної зарплати, яка була протягом півтора роки замороженою, про відновлення індексації грошових доходів населення, про підвищення виплат по загальнообов’язковому соціальному страхуванню, тобто потрібно не тільки говорити про необхідність повернення людей до України, але і мотивувати ці процеси через фінансові, матеріальні та інші переваги, які можуть надавати бізнес, а держава в цьому сприяти.

На міжнародному рівні ФПУ зміцнила свої позиції, якщо раніше ми стали членською організацією МКП, то у жовтні 2022 року ми набули членства в ЄКП, і для нас це дуже важливо, оскільки Україна стала кандидатом у члени ЄС. Тому сприяння проведенню реформ, які б відповідали критеріям, принципам діяльності та європейським цінностям, це також є завданням профспілок. Ми працюємо над цим спільно на майданчику УПГСС в контакті з нашими партнерами – представниками європейської спільноти.

Шановні спілчани, у визначний для всіх нас день – народження Федерації профспілок України – прийміть щирі вітання і побажання міцного здоров’я, родинного добробуту і нових трудових здобутків на економічному фронті.

Бажаємо вистояти, вижити, перемогти і зберегти єдність в профспілках та бути надалі корисними українському суспільству і людям. Профспілки під час воєнних випробувань повинні переосмислити своє місце у суспільстві та модернізувати свою діяльність, як це проходить наразі у Європі.

Стати профспілками європейського типу.

Пресцентр ФПУ