зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

3 Жовтня 2023
У ПФУ пояснили, як вплине зміна складу сім'ї на розмір субсидії
Під час розрахунку субсидії враховують спільний середній дохід сім'ї. Однак, трапляються випадки, коли кількість осіб, які проживають в оселі, змінюється. Отож українців цікавить, як вплине зміна складу сім'ї на розмір субсидії.

До Пенсійного фонду надійшов запит із проханням пояснити, коли буде перераховано суму виплат у разі, якщо кількість зареєстрованих у квартирі осіб змінилася. Наразі в оселі офіційно проживає 5 осіб. Проте двоє з них вже у жовтні змінять місце проживання. Відповідно, зніматимуться з реєстрації. Отже, виникло питання, коли саме буде змінено соціальну виплату з урахуванням нового складу сім'ї?
Фахівці ПФУ дали відповідь на запитання. У фонді кажуть, що відповідно до пункту 24 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848, склад сім'ї враховується від початку місяця, з якого розпочалося нарахування субсидії.

Водночас трапляються випадки, коли субсидію вже призначено, і в період нарахування виплат змінюється кількість осіб, що проживають у домогосподарстві. У такому разі до кінця місяця, в якому відбулися подібні зміни, пільгу нараховуватимуть із врахуванням попереднього складу сім'ї.

А от з наступного місяця має відбутись перерахунок субсидії. Проте для цього необхідно повторно подавати заяву та декларацію до Пенсійного фонду.
"У разі зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні членів домогосподарства, особа, якій призначено субсидію, має протягом 30 календарних днів повідомити про це орган Пенсійного фонду України, який призначає субсидію", - повідомлюють співробітники ПФУ.

За матеріалами ФПУ.