зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

15 Вересня 2023
ПРОВЕДЕНО ЗУСТРІЧ З МІНФІНОМ З ОБГОВОРЕННЯ ОСНОВНИХ ПОКАЗНИКІВ ПРОЕКТУ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ НА 2024 РІК
3 вересня 2023 року відбулася робоча онлайн-зустріч представників СПО об’єднань профспілок з представниками Міністерства фінансів України з обговорення пропозицій профспілкової Сторони до проєкту Державного бюджету України на 2024 рік та його ключових параметрів.

Перший заступник міністра фінансів України Денис Улютін поінформував про окремі показники, які передбачені Мінфіном у проєкті Державного бюджету України на 2024 рік, при цьому зазначивши, що пріоритетом номер один, як і цього року, буде сектор безпеки та оборони, а другим акцентом бюджету стане зарплата лікарів, учителів і соціальні виплати. Так, у проєкті Держбюджету-2024 планується, зокрема:

- видатки: для незахищених верств населення - майже 470 млрд грн; на охорону здоров’я – майже 201 млрд грн; спорт – майже 7 млрд грн, підтримку бізнесу – майже – 31 млрд грн;

- розмір мінімальної заробітної плати у 2024 році буде збільшено загалом на 19,4% і становитиме: з 01.01.2024 – 7 100 грн, а з 01.07.2024 – 8 000 грн;

-прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі 2920грн;

- прогнозний посадовий оклад працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки: з 01.01.2024 – 3 195 грн, з 01.07.2024 – 3 600 гривень.

Крім того, Денис Улютін проінформував про відновлення з 1 січня 2024 року середньострокового бюджетного планування шляхом складання бюджетної декларації, яке було зупинено в березні минулого року з огляду на повномасштабне вторгнення рф.

Заступник міністра фінансів України Роман Єрмоличев, зосередивши увагу на фінансуванні освіти, охорони здоров’я та держслужби, зазначив, що на сьогодні вже змінені підходи щодо формування заробітних плат в держслужбі, а з 1 січня 2024 року оплату праці держслужбовців планують здійснювати на основі класифікації посад державної служби та системи грейдів.

Перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін у своєму виступі наголосив, що профспілки абсолютно чітко розуміють, що у період війни ключові видатки безумовно мають бути спрямовані на безпеку і оборону, а що стосується інших напрямків видатків – вони мають відповідати можливостям економіки, адже наразі ми, дійсно, значно залежимо від міжнародної фінансової допомоги.

Проте, профспілки також розуміють, що після нашої Перемоги необхідно буде відбудовувати нашу країну по багатьох напрямках, фактично будувати нову економіку, особливо по окремих регіонах. Тому для нас надзвичайно важливими є базові державні соціальні стандарти і гарантії, що закладаються у проект Державного бюджету на наступний рік, адже протягом минулого періоду ці позиції були заморожені.

Тож профспілки пропонували встановити з 1 січня 2024 року:

- прожитковий мінімум – з урахуванням його фактичних розмірів та прогнозного індексу споживчих цін;

- розмір посадового окладу працівника І тарифного розряду за Єдиною тарифною сіткою на рівні фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

- мінімальну заробітну плату – виходячи з фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням прогнозного індексу споживчих цін на 2023 рік (за попередніми розрахунками – 9435 грн).

Встановлення мінімальної заробітної плати на запропонованому профспілками рівні сприяло б наближенню України до європейських трудових стандартів, зокрема до виконання Директиви (ЄС) 2022/2041 про адекватну мінімальну заробітну плату в Європейському Союзі, яка рекомендує встановлювати мінімальну заробітну плату на рівні не нижче 50% від середньої заробітної плати.

Це той економічний показник, який може рухати економіку вперед і, принаймні, не розвивати утриманські настрої в суспільстві.

Довідково: Мінекономіки прогнозує на 2024 рік середньомісячну заробітну плату працівників на рівні 21852 грн (лист Мінфіну від 07.08.2023 № 04110-08-2/21527).

За матеріалами ФПУ