зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

13 Вересня 2023
З'їзд шахтарської Профспілки
12 вересня 2023 року, в м. Києві відбувся черговий VI З'їзд Профспілки працівників вугільної промисловості України. Враховуючи реалії нинішнього часу З'їзд відбувся у змішаному форматі.

В роботі З'їзду взяли участь понад 90 % обраних делегатів.

В роботі З'їзду взяв участь Міністр енергетики України Герман Галущенко та новопризначений заступник Міністра Олександр Хейло, генеральний директор ДТЕК Енерго Ільдар Салєєв, народні депутати України Михайло Бондар та Вікторія Гриб, голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, голова Ради федерації роботодавців паливно- енергетичного комплексу Анатолій Татаринов, а також представники відповідних підрозділів Міненерго та ДТЕК Енерго, директори вугільних підприємств і організацій, працівники, профактивісти територіальних та первинних організацій Профспілки.


Головуючий оголосив, що на адресу З'їзду надійшли вітання від ФПУ, а також ряду галузевих профспілок України.



На початку роботи З'їзду виступив Міністр енергетики України Герман Галущенко, який у своєму виступі зазначив наступне.


Ситуація у вугільній галузі складна. З початком повномасштабного вторгнення втрачено багато підприємств. Незважаючи на пошкодження теплової генерації, вугілля сьогодні є ключовою сировиною. Очевидно, що вугілля потрібне Україні. Потрібно вкладати в нові лави, якщо не вкладати - ми не зможемо збільшити вуглевидобуток. Збільшення видобутку вугілля важливе для проходження опалювального сезону. За словами Міністра ціна на вугілля має бути збільшення. Щодо фінансування вугільної галузі в наступному році, було зазначено, що проект Державного бюджету готується.

Надалі генеральний директор ДТЕК Енерго Ільдар Салєєв охарактеризував стан справ у приватному секторі вугільної галузі. Зокрема, він зазначив, що для компанії ДТЕК на даний час головне – це підготовка до проходження осінньо-зимового періоду.


Для цього буде введено в дію ще 28 нових лав, що дозволить в збільшити вуглевидобуток. Також генеральний директор доповів, що на підприємствах ДТЕК Енерго відбулося збільшення розміру заробітної плати.

Після виступів зазначених керівників делегатами З'їзду були надані запитання та отримані відповіді з нагальних питань діяльності підприємств вугільної промисловості та вирішення соціальних проблем галузі.

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий наголосив на тому, що ФПУ і надалі буде підтримувати позицію Укрвуглепрофспілки стосовно відстоювання соціальних прав і гарантій спілчан.


У виступах народних депутатів Михайла Бондаря та Вікторії Гриб висвітлена робота на законодавчому рівні по врегулюванню проблемних питань вугільної промисловості України. Народні депутати України пообіцяли і надалі надавати всебічну підтримку шахтарям в Парламенті.

Голова Ради федерації роботодавців ПЕК України Анатолій Татаринов наголосив на необхідності чіткого визначення програмних дій та фінансового забезпечення по відповідних напрямках вугільної галузі.

Зі звітом про роботу Профспілки за минулі 5 років виступив керівник Профспілки Андрій Зимін, який доповів про роботу Укрвуглепрофспілки, що здійснювалася протягом попереднього звітного періоду по захисту прав та інтересів працівників галузі та зосередив увагу присутніх на необхідності забезпечення стабільної роботи вугільних підприємств усіх форм власності, своєчасної виплати працівникам заробітної плати і ліквідації наявних боргів з неї та інших питань. Керівником Профспілки було наголошено на тому, що нинішня ситуація, яка склалася в країні потребує згуртованості всіх організаційних ланок Профспілки та активізації дій у напрямку вирішення існуючих проблем.

На VI З'їзд Профспілки виступили Чернишов В. В., Юнак С, І., П.,Бабіч В. М., Ярема С. Ф., Щербань В. П., Сиротюк Р. П., Древаль П. П.,Яценко С. С., Пащук В. В., Віхоть Р. Г., Євтушок П. Т.,Толстой М. М.

Заслухавши та обговоривши звіт голови Профспілки VI З'їзд Профспілки визнав роботу ЦК Профспілки задовільною.

Делегатами З'їзду прийняті відповідні Постанови, визначені основні напрямки діяльності Профспілки на подальший період, а також прийняті звернення до Кабінету Міністрів України та Міністерства енергетики України з приводу критичної ситуації, яка склалася на підприємствах вугільної галузі України, а також невідкладного вжиття заходів, спрямованих на вирішення нагальних проблем вугільної промисловості.

Під час роботи З'їзду було заслухано і затверджено звіти про роботу Статутної та Контрольно-ревізійної комісій Профспілки.

Надалі було розглянуто питання про обрання голови Профспілки.

За рішенням З'їзду на наступний п’ятирічний термін головою Профспілки працівників вугільної промисловості України одноголосно був обраний Зимін Андрій Олександрович.

Також були обрано нові склади ЦК Профспілки, Статутної комісії та Контрольно- ревізійної комісії Профспілки.

Головою Статутної комісії Профспілки на наступний період обрано Абраменко Л. В. - завідуючу організаційним відділом Покровсько – Мирноградської територіальної організації Профспілки, головою Контрольно- ревізійної комісії – Лапшину Є.В. – бухгалтера первинної профспілкової організації ТОВ «Шахтобудівельна компанія».

Було також розглянуто питання несення відповідних змін і доповнень до Статуту Профспілки.


На завершення роботи З'їзду Андрій Зимін подякував всім делегатам З'їзду за надану довіру. «Попереду у нас не прості завдання: як зберегти галузь, зберегти робочі місця та соціальні гарантії - це все залежить від нашої злагодженої, солідарної та наполегливої роботи » - заявив він.

Після завершення роботи З'їзду було проведено перший організаційний Пленум ЦК Профспілки, на якому було обрано Президію ЦК Профспілки, а також сформовано комісії ЦК Профспілки по організаційній роботі, з питань охорони праці та соціально економічних питань.