зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

4 Вересня 2023
Чи зарахують шахтарям службу в армії до стажу: роз'яснення ПФУ
Я по професії – шахтар, працював на шахті під землею. З березня 2022 року по мобілізації проходжу військову службу. Чи буде мені період військової служби зараховано до пільгового стажу?

Відповідно до статті 8 Закону України від 20.12.1991 № 2011-ХІІ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», якщо на момент призову на військову службу в особливий період, що оголошується відповідно до Закону України від 06.12.1991 № 1932-ХІІ «Про оборону України», особа працювала за професією або займала посаду, що дає право на призначення пенсій на пільгових умовах, відповідний період військової служби зарахується до страхового стажу, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Такий період військової служби не повинен перевищувати тривалості пільгової роботи.

Період роботи на шахті протягом повного робочого дня в особливо шкідливих або особливо важких умовах підтверджується довідкою про пільговий характер роботи, яку видає підприємство, або за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (якщо підприємство розміщується на тимчасово окупованій території чи на території, де ведуться бойові дії).