зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

31 Серпня 2023
Навчання в українських школах з 1 вересня
З 1 вересня запустять три формати шкільного навчання – очний, онлайн або змішаний. Рішення про це ухвалюють обласні військові адміністрації та засновники закладів освіти. Все залежить від безпекової ситуації в регіоні.

Про особливості навчання під час воєнного стану розповіли в Профспілці працівників освіти та науки України.

Повідомляється, що за наявності загрози життю чи здоров'ю дітей очного навчання не буде. Очне або змішане навчання можливе, якщо школа обладнана укриттями на випадок повітряних атак: близько 80-85% українських шкіл зможуть розпочати навчальний рік у цих форматах - прогнозують в Міносвіти.


Якщо у відносно безпечних регіонах батьки не погоджуються з очною формою - вони можуть вибрати альтернативну: дистанційну, сімейну (домашню) або екстернатну.

Якщо у школі не вистачає укриттів на всіх учнів та вчителів, дозволяється організувати освітній процес позмінно: протягом дня, тижня, місяця чи семестру.

Загалом очікується, що з 13 000 українських шкіл 6 500 працюватимуть у звичайному форматі, 3 800 - у змішаному, решта - у дистанційному.

Заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків підкреслив, що відновлення офлайн-навчання в школі – це не обов’язок і лише за згодою батьків воно може бути організовано в очному форматі. Батькам, які хочуть, щоб дитина продовжувала навчання онлайн, пропонуватимуть дистанційні класи.

Заступники очільника МОН додав, що для цього міністерство розробляє порядок спрощеного зарахування учнів до закладів освіти, тобто тимчасового зарахування.

Шкільні канікули попередньо розплановані на такі періоди:

осінні - з 23 по 29 жовтня 2023 року
зимові - з 23 грудня 2023 року до 7 січня 2024 року
весняні - з 25 по 31 березня 2024 року
Додаткові канікули для першокласників будуть з 19 до 25 лютого 2024 року.

Рішенням Кабінету міністрів навчальний рік триватиме до 28 червня 2024 року.

За матеріалами інтернет-видань