зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

7 Серпня 2023
УРЯД ПІДТРИМАВ ПРОПОЗИЦІЇ ПРОФСПІЛОК ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ МІНІМАЛЬНОГО РОЗМІРУ ДОПОМОГИ ПО БЕЗРОБІТТЮ
На етапі підготовки постанови Уряду щодо встановлення мінімального розміру допомоги по безробіттю під час воєнного стану і внесення змін до Порядку її надання Спільний представницький орган об’єднань профспілок розглянув документ та підтримав його.

Проте, розробці цього проекту постанови Кабінету міністрів України передувала послідовна робота профспілок та їх наполеглива позиція щодо необхідності підвищення мінімального розміру допомоги по безробіттю вже зараз.

На цьому наголосив Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, коментуючи зазначене рішення:

- Діючі мінімальні розміри допомоги по безробіттю встановлені ще три роки тому і потребують збільшення, отже, з 1 березня 2020 року мінімальний розмір допомоги по безробіттю становить 1800 грн, а для осіб, які протягом останніх 12 календарних місяців перед реєстрацією в центрі зайнятості мають страхового стажу менше 6-7 місяців – на рівні 650,00 грн (на період карантину його було підвищено до 1000 грн). Однак, вже більше 3-х років поспіль ці розміри не переглядалися.

За цей період відбулося значне зростання цін на товари та послуги, збільшилась середня зарплата в країні. Прожитковий мінімум, затверджений Парламентом на 2023 рік для працездатних осіб становить 2684 грн. (ми вважаємо цей показник заниженим, оскільки фактичний розмір прожиткового мінімуму за розрахунками профспілок є більшим ніж у два рази).

Зважаючи на це, СПО об’єднань профспілок тільки в поточному році вже тричі звертався до державних органів з питання необхідності збільшення мінімального розміру допомоги по безробіттю. При цьому потрібно звернути увагу на те, що обсяг видатків Фонду соціального страхування на випадок безробіття та на допомогу по безробіттю зменшилися.

Адже законодавчими змінами від 21.09.2022р. зменшено тривалість виплати допомоги по безробіттю та їх розміри, а на період воєнного стану виплата допомоги по безробіттю не може перевищувати 90 календарних днів (для осіб перед пенсійного віку – 360 календарних днів) та не може перевищувати розмір мінімальної заробітної плати.

Враховуючи звернення СПО об’єднання профспілок та з урахуванням пропозицій Державного центру зайнятості, Мінекономіки був підготовлений проект рішення КМУ, яким пропонується збільшити з 31 липня 2023 року мінімальний розмір допомоги по безробіттю - з 1800 грн до 2500 грн, або на 38,9%, та з 1000 грн до 1500 грн, або на 50% (для осіб, які мали менше 7 місяців страхового стажу протягом останніх 12 календарних місяців перед реєстрацією в центрі зайнятості).

Сподіваємось на позитивне з цього приводу рішення Уряду! – зазначив лідер профспілок.

За матекріалами ФПУ