зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

7 Серпня 2023
АТЕСТАЦІЯ РОБОЧИХ МІСЦЬ ПІД КОНТРОЛЕМ ПРОФСПІЛКИ
Згідно наказу генерального директора ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» від 3 липня 2023 року в шахтоуправлінні «Тернівське» почалася атестація робочих місць за умовами праці.


Атестація робочих місць проводиться на підприємствах та в організаціях незалежно від форм власності та господарювання та є комплексною оцінкою всіх факторів виробничого середовища та трудового процесу, де технологічний процес, обладнання, що використовується, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих та небезпечних виробничих факторів, які можуть несприятливо впливати на стан здоров'я працюючих, а також на їхніх нащадків.

Як говориться в наказі генерального директора ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля», атестація проводиться з метою якісного соціального захисту працівників шляхом установлення факторів і причин виникнення несприятливих умов праці, їх усунення, або зменшення негативної дії шкідливих виробничих факторів і доведення на відповідність їх характеристик до стандартів безпеки праці впродовж наступних 5 років роботи.

В шахтоуправлінні «Тернівське» була створена атестаційна комісія, до складу якої увійшов голова первинної профспілкової організації шахти «Західно-Донбаська» Сергій Яценко, в якого редакція газети «Голос шахтаря взяла інтерв’ю.

- Відбулося перше засідання комісії з атестації робочих місць. Комісія визначила терміни проведення атестації, виробітки, які необхідно перевірити, дільниці, на яких необхідно провести виміри. 2 серпня був перший день проведення вимірів за вказаними напрямками. Ми побували на двох видобувних дільницях, у двох підготовчих вибоях, заміряли всі шкідливі фактори на робочих місцях: температуру, вологість, шум, пил. Де це було необхідно, заміряли вібрацію, наприклад, там, де працюють машиністи електровоза. Тобто проводили всі необхідні виміри у складі комісії.

Спочатку адміністрація всі питання намагалася вирішувати одноосібно, без участі профспілок. Але завдяки наполегливості Дніпропетровської територіальної організації та тому, що ми вчасно зреагували та почали бити у дзвони, домоглися того, що нас включили до складу комісії.

В наказі генерального директора також мовиться, що перелік робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівникам яким підтверджено право на пільги і компенсації, попередньо погодити з первинними профспілковими організаціями шахтоуправління «Тернівське». Організувати ознайомлення працівників шахтоуправління з результатами проведеної атестації, згідно законодавства України. При запровадженні нових результатів атестації робочого місця та умов праці працівникам працюючим у шкідливих та важких умовах праці, прийняти міри на збереження раніше встановлених пільг та компенсацій працівникам, установлених за результатами попередньої атестації робочих місць та умов праці, за затвердженням спільних рішень адміністрації та профспілок.

- Тому всі питання вирішувалися з нами, - продовжив Сергій Яценко, - це узгодження списків та графіків, і ми ходили безпосередньо по всіх вимірах. Особисто я ходив із замірником абсолютно скрізь, заглядав у всі місця, у важкодоступні завали, скрізь, де є робочі місця наших людей, ми всі заміряли.

Дуже великий пил у прохідницьких вибоях, перевищує всі показники. Те саме і на видобувних дільницях. Ходили представники незалежної атестаційної комісії у лаву, хлопці вперше у шахті, вони були просто в шоці, в яких умовах працюють наші люди. Виміри перевищують норми абсолютно. У прохідницьких вибоях «молочна завіса» стоїть, щойно починає працювати комбайн, крок уперед зробити проблематично, нічого не видно абсолютно.

Початок атестації робочих місць в нашому шахтоуправлінні був на «Західно-Донбаській», наступний етап – це блок №3, а потім атестаційна комісія буде працювати на шахті «Тернівська».

Після закінчення робіт з атестації робочих місць надаються:

- карти умов праці;

- протоколи досліджень шкідливих факторів (санітарно-гігієнічних, тяжкості та напруженості трудового процесу, фізичних факторів та ін.);

- фотографії робочого дня;

- розрахунки доплат до тарифних ставок та тривалості додаткової відпустки за роботу у шкідливих умовах;

- списки працівників, яким пропонується пільгове пенсійне забезпечення за роботу у несприятливих умовах;

- перелік технічних та організаційних заходів щодо оптимізації умов та характеру праці.

За матеріалами Дніпропетровської територіфальної організації Профспілки