зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

24 Липня 2023
ПОЗИЦІЯ СПО ОБ’ЄДНАНЬ ПРОФСПІЛОК. ЗАКОНОПРОЕКТ «ПРО КОЛЕКТИВНІ ТРУДОВІ СПОРИ» ПОТРЕБУЄ ДООПРАЦЮВАННЯ
Засідання Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, що відбулось 21 липня у київському Будинку профспілок, було присвячене ухваленню рішення щодо позиції СПО об’єднань профспілок стосовно законопроєкту «Про колективні трудові спори», а також низці інших актуальних для профспілок питань.



На початку Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий наголосив, що сьогоднішня робота є продовженням попереднього засідання СПО, що відбулось 7 липня, і на якому після розгляду зазначеного законопроекту, було ухвалено рішення: організаціям-членам СПО внести до нього свої пропозиції, а 20 липня на черговому засіданні СПО визначитись з консолідованою позицією профспілок стосовно цього важливого документу, і яка відповідає даному етапу роботи над ним.

Перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін поінформував присутніх про те, що за минулий з попереднього засідання період, від членів СПО надійшли пропозиції, які враховані у проекті рішення, представленому сьогодні на розгляд СПО. Також пройшло обговорення законопроекту у Національній академії правових наук України, у Національній школі суддів України, які також дали свої пропозиції та зауваження стосовно законопроекту, зокрема, щодо процедури судового розгляду можливих колективних трудових спорів та ін.

Напередодні відбулась нарада з представниками СПО сторони роботодавців на національному рівні, де також обговорювався зазначений законопроєкт, за підсумками якої по багатьох позиціях профспілкам і роботодавцям вдалося знайти шляхи розв’язання спірних питань.

Під час обговорення було наголошено, що одна з принципових позицій профспілок щодо цього документу стосується неприйнятності використання у тексті законопроєкту поняття локауту, тому що саме це явище сприймається неоднозначно, зокрема, з правової точки зору, як у європейському так і у вітчизняному експертному середовищі.
Через це було запропоновано у тексті законопроекту не використовувати термін «локаут» і як один з варіантів запропонувати НСПП для опрацювання перед оприлюдненням цього законопроекту замість «локауту» використовувати альтернативний термін, наприклад, – «дії роботодавця у зв’язку з проведенням страйку», або «дії під час оголошення страйку» тощо.

Члени СПО погодились з цією пропозицією і у підсумковому рішенні записали пункт: - доручити представникам СПО об’єднань профспілок на всіх стадіях переговорного процесу вживати заходів щодо вилучення з тексту проекту закону положень стосовно права роботодавця на локаут, зокрема, шляхом їх заміни на альтернативні способи дій роботодавців у випадку оголошення страйку.

У рішенні СПО також зазначено:

- погодитися із пропозиціями та зауваженнями членів СПО об’єднань профспілок до проекту Закону України «Про колективні трудові спори», який, на переконання профспілок, потребує подальшого доопрацювання;

- для продовження роботи над законопроектом направити пропозиції СПО об’єднань профспілок до Національної служби посередництва і примирення, а представникам СПО об’єднань профспілок у робочій групі при доопрацюванні законопроекту наполегливо відстоювати профспілкові пропозиції.

СПО також обговорило питання «Про позиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) проти делегатів рф на 111-й сесії Міжнародній конференції праці».

За матеріалами ФПУ