зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

27 Червня 2023
Щодо лікування та реабілітації потерпілих на виробництві
Міністерство соціальної політики України повідомляє стосовно організації лікування, медичної реабілітації та забезпечення потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання лікарськими засобами та виробами медичного призначення.

Посилаючись на ст. 36 Закону України від 23.09.1999 р. № 1105 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» встановлено, що потерпілі на виробництві мають право на лікування та реабілітацію у сфері охорони здоров’я в закладах охорони здоров’я, що проводяться відповідно до вимог законів України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» та «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я».

Водночас, відповідно до Положення Про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2015 р. № 267 (зі змінами) МОЗ є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечую формування та реалізує державну політику у сфері забезпечення державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я, Законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» визначено державні фінансові гарантії надання необхідних пацієнтам послуг з медичного страхування та лікарських засобів належної якості за рахунок коштів Державного бюджету України за програмою медичних гарантій.

Порядок реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2022 р № 1464 «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році» (зі змінами) Порядком передбачено пакети медичних послуг, щодо яких Національна служба здоров’я України укладає договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, встановлено тарифи на медичні послуги та кориговані коефіцієнти.

Відтак, кожен пацієнт має право отримати гарантовані держаною медичні послуг в межах програми медичних гарантій безоплатно. Наявність буд-якого соціального статусу не є обов’язковою для цього, оскільки законодавчі норми щодо медичного забезпечення є загальними для усіх громадян.

Відповідь Мінсоцполітики України на лист ЦК Профспілки