зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

31 Травня 2023
ПРІОРИТЕТНА ВЗАЄМОДІЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ ІЗ СОЦІАЛЬНИМИ ПАРТНЕРАМИ
25 травня відбулося відкриття Центру кар’єрного росту «Шлях до успіху» на базі Тернівського професійного гірничого ліцею.

Олександр Сайфієв, директор Тернівського професійного гірничого ліцею (ТПГЛ), урочисто відкрив Центр кар’єри.


Подібний центр вже чотири роки успішно діє на базі професійно-технічного училища міста Новоукраїнка та надає випускникам загальноосвітніх навчальних закладів різноманітну профорієнтаційну допомогу з метою обрання робітничої професії відповідно до здібностей, потреб особистості та успішної реалізації на ринку праці, системної підтримки молоді в професійному становленні та кар'єрному зростанні.

В рамках заходу відбувся круглий стіл, в якому взяли участь представники департаменту освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації, науково-методичного центру профтехосвіти у Дніпропетровської області, органів виконавчої влади, соціальні партнери - роботодавці, представники міського центру зайнятості, галузевої профспілки. А саме: Тетяна Тагієва, заступниця міського голови Тернівської міської ради, Катерина 3іганшина, керівниця групи по підбору персоналу «ПрАТ ДТЕК Павлоградвугілля», Володимир Ільчишин, начальник відділу освіти Тернівської міськради, Олена Ільїчова, правовий інспектор праці Дніпропетровської територіальної організації профспілки працівників вугільної промисловості, Наталія Підласа, директорка Тернівської міської філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості, Інна Хакімова, приватна підприємниця, керівники закладів загальної середньої освіти міста Тернівка.

Також взяли участь в круглому столу (онлайн) Сергій Звягельський, головний фахівець груп з підбору персоналу ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля», Оксана Мулікова, керівник департамент з персоналу шахтоуправління «Тернівське», Юлія Губарева, керівник департаменту з персоналу шахтоуправління ім. Героїв космосу.

Про основні виклики професійної та професійно-технічної освіти відповідно до умов воєнного та повоєнного стану економіки в країні розповів директор науково-методичного центру професійно-технічної освіти у Дніпропетровській області Віктор Василиненко.

Також йшлось про вплив можливостей професійно-технічної освіти Дніпропетровщини на осучаснення соціального партнерства з органами виконавчої влади, роботодавцями, громадськістю відповідно до потреб міста, територіальних громад.

Відбулась презентація функціонального змісту Центру професійної кар’єри «Вимоги державного, регіонального та галузевого значення».

Ще одну презентацію Центру кар’єрного росту «Шлях до успіху» на базі Тернівського професійного гірничого ліцею «Пропозиції, інструментарій, очікувані результати» представила Світлана Фарафонова, заступниця директора з виховної роботи ТПГЛ.

На круглому столі йшла мова про соціальне партнерство як перспективу розвитку підприємницької діяльності.

Обговорювали перспективи співпраці профтехосвіти із соціальними партнерами з питань надання профорієнтаційної консультативної допомоги населенню різної вікової категорії, в тому числі внутрішньо-переміщеним особам - з побудови кар'єри, зміни професійного напрямку, підвищення кваліфікації, пошуку роботи, адаптації на підприємстві на робочому місці.

Також були проведені екскурсія по закладу для випускників загальноосвітніх навчальних закладів міста Тернівка, презентація творчих робіт здобувачів освіти та випускників, майстер-класи з професії, тест-драйв кар’єрного консультування. А для педагогів Тернівського професійного гірничого ліцею був проведений профорієнтаційний тренінг з набуття профорієнтаційних компетентностей.

Напрями роботи Центру кар’єрного росту повинні впливати на формування позитивного ставлення молоді до здобуття професійної освіти. Це інноваційна профорієнтаційна робота в загальноосвітніх навчальних закладах; вивчення запитів на ринку праці відповідно до ліцензованих професій за напрямками підготовки в училищі; формування кар'єрних компетенцій: якостей молодого фахівця, його адаптація до сучасних вимог ринку праці; формування підприємницьких компетенцій: інформаційно-консультативна підтримка молоді у започаткуванні власної справи; співпраця з центром зайнятості, потенційними роботодавцями щодо працевлаштування випускників; здійснення моніторингу кар'єри випускників навчального закладу.

За матеріалами Дніпропетровської територіальної організації Профспілки