зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

31 Травня 2023
Право на пільгову пенсію має бути збережене.
Як відомо, до СПО об’єднань профспілок було надіслано звернення Президента УСПП Анатолія Кінаха до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо ініціювання законодавчих змін зі скасування пільгового пенсійного забезпечення, а також списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах. Зазначені пропозиція організації роботодавців викликали серйозне невдоволення в трудових шахтарських колективах, яке може призвести до соціального вибуху.

СПО об’єднань профспілок розглянуло дане звернення та направило відповідного листа до Прем’єр-міністра України із зазначеного питання.

У листі зазначається, що будь-які питання, що стосуються прав і гарантій працівників, повинні вирішуватися виключно на умовах соціального діалогу у форматі тристоронніх консультацій, переговорів у рамках Генеральної угоди.

Конституцією України та законодавством про охорону праці передбачено право громадян на безпечні і здорові умови праці та повну відповідальність роботодавців за створення належних умов праці. Зайнятість працівників протягом тривалого періоду на роботах із шкідливими і важкими умовами праці призводить до погіршення здоров’я цих працівників, важких професійних хвороб, скорочення тривалості життя. Скасування пенсій на пільгових умовах не усуне негативних факторів для здоров’я працівників.

Зусилля в першу чергу повинні спрямовуватися на забезпечення виробничого процесу, який відповідав би європейським стандартам безпечної праці, на стимулювання впровадження у виробництво екологічних і безпечних технологій.

Головою СПО запропоновано в рамках НТСЕР обговорити існуючі проблеми у пільговому пенсійному забезпеченні.

На зазначене звернення надійшла відповідь від Міністерства економіки України
( відповідь додається).

Скачать PDF