зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

28 Квітня 2023
Звернення керівника Укрвуглепрофспілки до Прем'єр-міністра України щодо бронювання працівників вугледобувних підприємств
У зв’язку зі зверненнями від територіальних та первинних організацій Профспілки працівників вугільної промисловості України щодо порядку бронювання військовозобов'язаних керівник Укрвуглепрофспілки Андрій Зимін направив відповідне звернення до очільника Уряду України Дениса Шмигаля.

У зверненні зазначається, що вугільна промисловість є однією із базових галузей національної економіки України.

На сьогоднішній день, коли вітчизняна енергетична система перебуває у критичному стані через російське вторгнення, функціонування теплової електрогенерації неможливе без стабільної роботи вугледобувних підприємств.

Праця шахтарів України є важливою для економіки держави та забезпечення життєдіяльності населення в особовий період.

На вугільних підприємствах склалася вкрай напружена ситуація. Чисельність працівників по багатьох вугільних підприємствах дійшла до критичної межі. Підприємства на грані зупинки, через неукомплектованість технологічних ланцюгів з підготовки виробок та видобутку вугілля. і тому своєчасне оформлення та дотримання законного бронювання працівників шахт забезпечить стабільне їх функціонування, а державі - енергетичну незалежність в умовах воєнного стану.

Незважаючи на прийнятий Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а також затверджену Постанову Кабінету Міністрів України від 27.01.2023 № 76, працівникам паливно-енергетичного комплексу, зокрема вугільної галузі, які включені до Переліку підприємств, установ і організацій, що визнані критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення, співробітники Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки продовжують в супереч чинного законодавства видавати повістки, не зважаючи на забезпечення виконання підприємствами заходів з мобілізації та енергетичної безпеки України в особливій період.

Такі дії є малоефективними для підвищення обороноздатності країни і в той же час дестабілізуючими господарську діяльність підприємств паливно-енергетичного комплексу.

Під час російської збройної агресії необхідно забезпечити підготовку до наступного опалюваного сезону та не допустити падіння обсягів вуглевидобутку, зупинки вугільних шахт, зниження енергетичної безпеки та незалежності України.

З огляду на викладене, висловлено прохання щодо сприяння по вирішенню питання, стосовно дотримання органами виконавчої влади термінів своєчасного оформлення та виконання законного бронювання працівників шахт, що забезпечить стабільне функціонування паливно-енергетичного комплексу, а державі - енергетичну незалежність в умовах воєнного стану.