зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

30 Січня 2023
Відновлення права на пенсію на пільгових умовах за Списками № 1 та №2 залишається на контролі Профспілки
За ініціативи Профспілки працівників вугільної промисловості України Міністерство енергетики України направило звернення до Міністерства соціальної політики щодо відновлення права на пенсію за віком на пільгових умовах працівників, зайнятих на підземних роботах 50 і більше відсотків робочого часу.

В свою чергу Міністерство соціальної політики України надало відповідь на зазначене звернення, у якому зазначається наступне.

Статтею 114 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон) передбачено, що пенсія за віком на пільгових умовах призначається, зокрема, працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та працівникам, зайнятим повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2.

Повний робочий день передбачає зайнятість на відповідних роботах 80 і більше відсотків робочого часу. Час роботи під землею, як правило, забезпечує зайнятість на таких роботах не менше ніж 80 відсотків робочого часу та зараховується до стажу, необхідного для призначення пільгової пенсії.

За таких умов внесення змін до постанови Кабінету Міністрів від 24.06.2016 № 461 „Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовахˮ (далі – Постанова № 461), у частині відновлення права на пенсію за віком на пільгових умовах працівників, занятих на підземних роботах 50 і більше відсотків робочого часу, суперечитиме нормам Закону.

Також внесення вищезазначених змін до Постанови № 461 призведе до соціальної невдоволеності серед інших категорій працівників, зайнятих на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, а також до порушення принципів справедливості у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та рівноправності застрахованих осіб щодо отримання пенсійних виплат.

Крім того, згідно з пунктом 2 розділу ХV „Прикінцеві положення” Закону джерелом фінансування пенсій за віком, призначених на пільгових умовах, у період до досягнення особою встановленого пенсійного віку є кошти підприємств та організацій, які вносяться до Пенсійного фонду України як плата, що покриває фактичні витрати на виплату та доставку пенсій особам, які були зайняті на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 і за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Враховуючи зазначене, збільшення чисельності працівників, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах, спричинить додаткові фінансові витрати для підприємств вугільної галузі на фоні вже і так складного фінансового стану. У зв’язку з чим заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах, зростатиме ще швидшими темпами, що призведе до додаткових видатків з бюджету Пенсійного фонду України та, відповідно, з Державного бюджету України.

При цьому слід зазначити, що заборгованість підприємств, підпорядкованих Міністерству енергетики України, із відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, зросла протягом 2022 року більше ніж на 4 млрд грн і станом на 01.01.2023 становить 13,4 млрд гривень.

Водночас видатки Державного бюджету України в умовах дії воєнного стану в першу чергу спрямовуються на національну безпеку і оборону та на здійснення заходів правового режиму воєнного стану.

Щодо проекту постанови Кабінету Міністрів України „Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” (далі – проект постанови).

Проект постанови 26.11.2021 розглянуто на засіданні Урядового комітету з питань економічної, фінансової політики, паливно-енергетичного комплексу, стратегічних галузей промисловості, розвитку громад і територій та інфраструктури.

За результатами зазначеного засідання, Державна регуляторна служба України зазначила, що проект постанови є регуляторним актом. Відповідно Мінсоцполітики листом від 12.01.2022 № 357/0/2-22/54 направлено проект постанови на погодження Державній регуляторній службі України. З метою доопрацювання аналізу впливу регуляторного акта до проекту постанови Мінсоцполітики звернулося листом від 10.02.2022 № 1925/0/2-22/54 до Державної регуляторної служби України з проханням відтермінувати прийняття рішення щодо проекту постанови. Враховуючи введення воєнного стану в України проект постанови не було розглянуто.

Разом з тим, оскільки в умовах дії воєнного стану в Україні діяльність Міністерства зосереджена на вирішенні термінових викликів, які створила війна, проект постанови не було внесено на розгляд Кабінету Міністрів України.

Наразі проект постанови доопрацьовується та найближчим часом буде направлено на погодження заінтересованим органам.