зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

5 Січня 2023
Нарада в Міненерго з розгляду проблемних питань державних вугледобувних підприємств
За ініціативи Профспілки працівників вугільної промисловості України 4 січня під головуванням Міністра енергетики Германа Галущенка в Міністерстві енергетики України відбулася нарада по вирішенню нагальних шахтарських питань. В даному заході взяли участь профспілковий лідер Андрій Зимін, голови територіальних і первинних організацій Укрвуглепрофспілки. працівники виконавчого апарату ЦК Профспілки, керівники вугледобувних підприємств, народний депутат України Михайло Бондар, представники відповідних підрозділів Міністерства.


Під час наради було обговорено широке коло питань, пов’язаних з роботою вуглевидобувних підприємств, зокрема їх фінансового та матеріального забезпечення, а також особливості діяльності в умовах воєнного часу.
Зокрема,
1. Можливі шляхи виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї на вугледобувних підприємствах галузі.
2. Шляхи погашення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам підприємств, які знаходяться та тимчасово окупованій території або в зоні бойових дій, в тому числі тим, які залишені для виконання адміністративних функцій підприємств, як юридичних осіб.
3. Вирішення питання щодо підвищення рівня заробітної плати працівникам вугледобувних підприємств, в тому числі шляхом збільшення мінімальної галузевої гарантії в оплаті праці.
Визначення дати проведення наради з керівниками сторін - підписантів Галузевої угоди.
4. Можливі шляхи залучення додаткових коштів на технічне переоснащення, зокрема міжнародної фінансової допомоги.
5. Сприяння Міненерго на рівні відповідних центральних органів виконавчої влади:
- у вирішенні проблем вугледобувних підприємств, пов’язаних з адмініструванням податку на додану вартість;
- щодо удосконалення механізму зарахування внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з метою реалізації права працівників на страховий стаж та соціальний захист.
6. Бачення Міненерго стосовно подальших дій щодо прискорення внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 № 461 та включення до Списків категорії фахівців, які на даний момент знаходяться в дефіциті.

На початку наради очільник Міністерства доповів про ситуацію в енергетичному секторі України у зв’язку з постійними обстрілами об’єктів енергетичної інфраструктури.

Міністр наголосив, що з огляду на завдані руйнування, зокрема об’єктам теплової генерації, розрахунки щодо енергетичного балансу в частині споживання вугілля були відкориговані за підсумками листопада і грудня 2022 року.

Герман Галущенко зазначив, що нинішня ситуація посилює значення вугільної галузі. За словами Міністра все вугілля власного видобутку йде на потреби теплової генерації, і цей опалювальний сезон Україна буде проходити за рахунок власного вугілля. Альтернативні джерела енергії на даний час не можуть виробляти необхідну кількість електроенергії за об’єктивних причин, так як знаходяться на окупованих південних територіях України або зруйновані.

Народний депутат України Михайло Бондар у своєму виступі запропонував Міністерству енергетики надати пропозиції щодо збільшення обсягів бюджетного фінансування галузі для внесення відповідної законодавчої ініціативи в Парламент і наголосив на всебічній підтримці гірникам по вирішенню нагальних питань.

В свою чергу керівники державних вугледобувних підприємств доповіли про ситуацію на підпорядкованих ним підприємствах у зв’язку з обстрілами та відключеннями електроенергії. Також керівники держпідприємств у своїх виступах порушували питання, які потребують термінового вирішення. Це, зокрема,питання адміністрування податків, сплати ЄСВ, збільшення ціни на вугілля, забезпечення працівників державних вугледобувних підприємств саморятівниками, а також засобами індивідуального та колективного захисту та інші питання діяльності вуглевидобувних підприємств.

У своїх виступах представники шахтарських профспілок Древаль П., Щербань В., Сиротюк Р., Ярема С. в черговий раз виступили на захист соціальних прав працівників. Зокрема, профспілкові лідери наполягають на необхідності підвищення тарифних ставок і окладів працівникам підприємств всіх форм власності, призначення профільного заступника Міністра по вугільній галузі, а також на відновленні роботи комісії по Галузевій угоді та інші питання.

Керівник Укрвуглепрофспілки Андрій Зимін у своєму виступі додав, що завдяки спільним зусиллям Профспілки та керівників державних вугледобувних підприємств на даний час відсутня заборгованість по заробітній платі на підприємствах ДП « Львіввугілля». «Торецьквугілля» та інші. Разом з тим не вирішеним залишається питання оплати праці та визначення джерел фінансування працівникам державних підприємств «Лисичанськвугілля», «Первомайськвугілля». « ш. ім. М. С. Сургая» , « Південнодонбаська № 1» , які на даний час опинилися на тимчасово окупованій території або в зоні ведення бойових дій. Також профспілковий лідер наголосив на необхідності активізації роботи щодо остаточного вирішення питання стосовно внесення змін до Урядової постанови № 461 з метою повернення фахівцям безпідставно скасованого права на пенсію на пільгових умовах.

Підводячи підсумки даної наради Міністр енергетики Герман Галущенко наголосив, що з приводу звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання вугілля на митній території України в найближчий час буде напрацьовано відповідний Урядовий законопроект.

Також Міністр підтримав низку ініціатив учасників наради щодо сприяння підприємствам вугільної галузі під час воєнного стану, про що буде зафіксовано в протокольному рішенні даної наради .