зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

17 Листопада 2022
Втрата роботи на тлі війни: українцям пояснили, як отримати нестачу стажу для пенсії
Українцям, яким не вистачило страхового стажу у кілька місяців до виходу на пенсію через втрату роботи на тлі війни, пояснили, як вийти із ситуації. Передбачено кілька варіантів подальших дій.

Про це розповіла очільниця Міністерства соціальної політики України Оксана Жолнович.

Якщо забракло стажу

Як зазначила глава Мінсоцполітики, людям, у яких бракує стажу, можуть стати на облік у службі зайнятості. У такому разі це теж вважатиметься стажем.

Ще можна знайти будь-яку роботу, навіть не за спеціальністю — такий період теж буде включено до страхового стажу.

Крім того, людина має право укласти договір із Пенсійним фондом України (ПФУ) та доплатити за ті місяці, яких не вистачає до виходу на "заслужений відпочинок".

У разі, якщо до пенсії — не більше півтора року, то можна вийти на заслужений відпочинок достроково, однак пенсія буде меншою.

Ті громадяни, які були змушені виїхати за кордон і призупинити офіційну роботу на батьківщині, також матимуть вихід із ситуації.

Парламент планує ухвалити закон "Про спрощення придбання страхового стажу", який дозволить за допомогою порталу "Дія" чи через особистий кабінет на сайті ПФУ укласти договір із Пенсійним фондом та робити довільного розміру страхові внески собі на майбутнє. Так людина зможе збільшити дохід, з якого потім нараховуватиметься пенсія чи зараховуватиметься стаж.