зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

17 Листопада 2022
Однакове право на отримання пенсійних виплат в умовах воєнного стану
У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України «Про внесення зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» ( реєстр № 8198). щодо призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії. При опрацюванні даного законопроекту Укрвуглепрофспілка надала свої зауваження та пропозиції до СПО об’єднань профспілок.
Зокрема.

По результатам розгляду законопроекту «Про внесення зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії Укрвуглепрофспілка зазначає наступне.

Законопроект дуже актуальний і цілком підтримується тому, що він спрямований на вирішення наявних проблем сьогодення, пов’язаних з своєчасним призначенням та отриманням пенсій особам, які досягли пенсійного віку або стали особами з інвалідністю, але при цьому їх підприємства або вони самі опинилися на тимчасово окупованій території або території, де ведуться бойові дії, через що відсутні можливості своєчасно належним чином звернутися до органів ПФУ або одержати від роботодавців відповідні підтверджуючі документи, які необхідні відповідно до законодавства для призначення відповідної пенсійної виплати тощо.

Разом з тим, в запропонованому проекті мова йде тільки про пенсії за віком та по інвалідності, при цьому категорія осіб, яка за чинним законодавством про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за певних умов має право на пенсію за віком на пільгових умовах та за вислугу років, проектом не передбачена. Ці особи, як і інші громадяни, відповідно до статті 46 Конституції України мають право на соціальний захист.

На даний час, для шахтарів – пільговиків у яких при наявності права на призначення пенсії на пільгових умовах за встановленими законом віку та обов’язкових умов щодо страхового стажу, в тому числу підземного, постала гостра проблема одержання підтверджуючих довідок про роботу повний робочий день в підземних умовах з вугледобувних підприємств Донецької та Луганської областей (міста Угледар, Торецьк Лисичаньк, Первомайськ інші), які знаходяться в зоні бойових дій та тимчасовій окупації ( ці довідки передбачені чинними нормативними документами ПФУ).

На деяких (2 шахти м.Вугледар, 4 – м. Первомайськ тощо), які з перших днів агресії і до цього часу знаходяться в зоні бойових дій були знищені архіви підприємств. Про це свідчать, в том числі, багаточисельні звернення шахтарів до Укрвуглепрофспілки. Право працівників цих підприємств на соціальний захист шляхом своєчасного призначення пенсії за віком на пільгових умовах за роботу в підземних умовах наразі порушується.

Неможливо також призначення пенсії за віком на пільгових умовах для осіб, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях з причин того, що здавати документи за встановленими вимогами органів ПФУ такі особи повинні тільки особисто.

На підставі викладеного, з метою додержання принципів справедливості на соціальний захист, вважаємо за доцільне внести доповнення до редакції зазначеного законопроекту, а саме фразу « пенсія за віком та по інвалідності» викласти в редакції «пенсія за віком та по інвалідності, а також пенсія за віком на пільгових умовах та за вислугу років».