зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

17 Серпня 2022
Звернення ЦК Профспілки до керівника українського Парламенту стосовно прискорення розгляду законопроекту щодо оподаткування ПДВ операцій з постачання вугілля
Як відомо, з 1 січня поточного року припинило діяти положення про звільнення від оподаткування операцій з постачання на митній території України вугілля або продуктів його збагачення, яке діяло за законом на протязі останніх 5-ти років. У зв’язку з чим за ініціативи Профспілки групою народних депутатів України з метою продовження зазначеної пільгової норми було подано до Верховної Ради України відповідний законопроект (реєстр. № 6530-1 від 20.01.22 р.). Але до цього часу зазначений законопроект не розглянуто Верховною Радою України. Враховуючи актуальність даної законодавчої ініціативи керівник Укрвуглепрофспілки Андрій Зимін в черговий раз звернувся до голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука з приводу прискорення розгляду даного питання.

У зверненні зазначається наступне.

В умовах воєнного стану та світової енергетичної кризи своєчасне створення стратегічного запасу вугілля для безперебійного забезпечення елетроенергією військових, лікарень, сталої діяльності об’єктів критичної інфрастртруктури, а також побутових споживачів, які використовують побутове паливо для обігріву помешкань тощо впродовж всього опалювального сезону, має суттєве значення для забезпечення енергетичної безпеки країни в цілому.
Урядовими рішеннями та спеціальними завданнями з цих питань визначено, що пріоритет при цьому повинен надаватися вугіллю вітчизняного видобутку, що цілком підтримується Профспілкою та трудовими колективами шахт. Урядом передбачено, що при цьому важливо не тільки забезпечити запаси вугілля для теплових електростанцій та для потреб інших споживачів на економічно вигідних умовах за рахунок логістичних витрат, але й підтримати українських шахтарів, забезпечивши їм роботу, а вугледобувним підприємствам - збільшення обсягів обігових власних коштів для виплати заробітної плати і розвитку виробництва для збільшення обсягів видобутку вугілля.

Такі мета і цілі, а саме - надати можливість активізувати економічну діяльність підприємств вугільної галузі та пов‘язаних з ними суб‘єктів господарювання, збільшити рівень надходжень податків та зборів до бюджетів і фондів за рахунок збільшення обсягів вугілля, передбачені законопроектом № 6530-1 від 20.01.2022 року щодо звільнення від оподаткування ПДВ операції з постачання на митній території України вугілля або продуктів його збагачення, яке було передчасно скасовано з 1 січня 2022 року.

Але, як вбачається з листа Голови комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Д. Гетманцева, який надійшов до Профспілки після звернення до Парламенту Президії ЦК Профспілки з цього питання, законопроект, незважаючи на його актуальність до цього часу залишається без всякого руху та розгляду, про що свідчить інформація на сайті Верховної Ради України про стан проходження законопроекту в реальному часі.

Наразі економічно активні вугледобувні підприємства, незважаючи на складність умов, максимально використовуючи виробничий та кадровий потенціал для виконання та перевиконання виробничих програм з видобутку вугілля, необхідного для створення стратегічного запасу вугілля країни, поряд з існуючими проблемами, пов’язаними з несвоєчасністю та повнотою розрахунків за відвантажене вугілля, мають наразі додаткову проблему з недоотриманням власних активів за рахунок податку на додану вартість, що ще більш заглиблює їх виробничо-економічний стан.

У зв’зку з викладеним, Профспілка працівників вугільної промисловості України вдруге звертається до Вас, шановний Руслане Олексійовичу, з проханням особистого сприяння у визначенні шляхів з прискорення розгляду законопроекту № 6530-1 від 20.01.2022 року щодо звільнення від оподаткування ПДВ операції з постачання на митній території України вугілля або продуктів його збагачення, що дуже важливо не тільки для вугільної галузі та шахтарів, але й для країни в цілому, її енергетичної безпеки та громадського спокою.