зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

14 Липня 2022
Позиція Профспілки. І в умовах воєнного стану нагальні питання вугільної галузі мають бути вирішені.
За дорученням Президії ЦК Профспілки ( 29 червня 2022 року) голова Профспілки Андрій Зимін направив звернення до голови Офісу Президента України, Міністра інфраструктури України, голів Антимонопольного комітету та Державної регуляторної служби України з приводу наявної ситуації у вугільній галузі в умовах воєнного стану та негайного вирішення ряду нагальних питань.

У зверненні зазначається наступне.

З початком військових дій у вугільних регіонах Донецької та Луганської областей поступово повністю припинили діяльність з видобутку вугілля шахти державних підприємств цих регіонів. Якщо у січні та у лютому працювали всі вугледобувні підприємства - 12 шахт приватного сектору та 33 державні шахти, то з березня повністю припинили видобуток вугілля шахти АТ «Лисичанськвугілля», ДП «Первомайськвугілля», «Шахтоуправління «Південнодонбаське № 1», «Шахта імені М.С. Сургая» та інші.

Ряд виробничих підрозділів ДП «Торецьквугілля», зокрема шахти «Центральна» та «Торецька», періодично підтоплюються. На ряді діючих шахт, після обстрілів, аварійно повністю відключається електропостачання, що є загрозою життю і здоров’ю працівників.

При цьому, фінансово-виробничий стан справ на вугледобувних підприємствах усіх форм власності залишається вкрай складним і потребує термінових заходів для його покращення. На державних підприємствах залишається не вирішеним питання виплати заробітної плати працівникам та погашення заборгованості з неї, яка створилася ще до початку російської агресії (загальна заборгованість перед шахтарями, складає - 1,4 млрд. гривень).

Не вирішується питання щодо визначення джерел для оплати за вимушений простій для підприємств, що фінансуються за бюджетними програмами. Працівники багатьох підприємств та їх родини в умовах війни та термінової евакуації залишаються зовсім без коштів, навіть які вони заробили у мирний час.

Великі перешкоди для сталого виробничого процесу на активно діючих підприємствах створює наявність проблем, пов'язаних з відвантаженням та збагаченням вугілля, а також відсутність своєчасних розрахунків за вугільну продукцію. Найбільш складна ситуація з даного питання склалася на державних підприємствах, де борги по несплаті за відвантажену продукцію складають сотні мільйонів гривень (ДП «Львіввугілля» - 265,7 млн. грн., ДП «Добропіллявугілля-видобуток» - 177,1 млн. грн. тощо ).

Потребує невідкладного відновлення положення про звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання вугілля або продуктів його збагачення на митній території України, яке було введено у 2016 році і припинило діяти 1 січня 2022 року.

Окремої уваги заслуговує питання підвищення з 29 червня поточного року тарифів на залізничні перевезення вантажів у межах України відразу на 70% для всіх видів вантажів. Слід зазначити, що удорожчання операцій з постачання вугілля внутрішнім споживачам з 1 січня2022 року вже зросли на 42% в порівнянні з початком 2021 року.

Тому,шахтарі із відвертим непорозумінням зустріли таку новину, бо подальше підвищення залізничних тарифів на 70%, поряд з іншими наведеними вище не вирішеними проблемами, має очевидні ризики подальшого заглиблення фінансово-виробничої кризи та зупинки вугледобувних та вуглепереробних підприємств, поставивши під загрозу накопичення вугілля для сталого проходження опалювального сезону 2022-2023 року та цілу низку небажаних соціальних проблем в вугільних регіонах.

На цій підставі Президія ЦК Профспілки вважає такі дії Міністерства інфраструктури України не сприйнятними, без врахування пріоритетів державного, галузевого та суспільного значення в умовах воєнного стану та сучасної енергетичної кризи.

Від імені гірничих трудових колективів голова Профспілки Андрій Зимін закликав переглянути наказ Міністерства інфраструктури України від 22.06.2022 р. № 441 «Про внесення змін до Коефіцієнтів, що застосовуються до тарифів Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов'язані з ними послуги», яким передбачається підвищення залізничних тарифів вантажів першого тарифного класу, до якого віднесено вугілля, та внести відповідні зміни до нього.