зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

30 Червня 2022
Засідання Президії ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України (фоторепортаж)
На порядку денному було розглянуто ряд питань. Серед них два головних:
«Сучасний стан підприємств вугільної промисловості України та шляхи до нормалізації ситуації у галузі з урахуванням світової енергетичної кризи» і «Про дії Профспілки та організацій всіх рівнів з вирішення актуальних питань у сфері праці та соціального захисту працівників вугільної галузі в умовах воєнного стану.



На засіданні були присутні перший заступник Міністра енергетики України Юрій Власенко, генеральний директор ТОВ «ДТЕК Енерго» Ільдар Салєєв, голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, заступник голови ФПУ Олександр Шубін, голова Всеукраїнського об’єднання організацій роботодавців «Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України» Володимир Гарматін, голова ВФСТ «України» Наталія Омельчук.

Відкриваючи засідання Голова Профспілки Андрій Зимін надав слово першому заступнику Міністра енергетики Юрію Власенку, який поінформував про наявну ситуацію, що склалася в Україні, і зокрема, у вугільній галузі. Зазначив, що питання яке на зараз є основним - це збільшення видобутку вугілля. Незважаючи на важку ситуацію, пов’язану з воєнною агресією росії, Міністерство й надалі докладатиме всіх зусиль, спрямованих на здійснення всіх заходів щодо забезпечення сталої роботи вугледобувних підприємств.

В свою чергу, генеральний директор ТОВ «ДТЕК ЕНЕРГО» Ільдар Салєєв інформуючи про стан справ на ТОВ "ДТЕК Енерго" зазначив, що в нинішній ситуації визначено спрямувати на подальший технічний розвиток вугільних підприємств 4 млрд. гривень. Компанією також надається необхідна допомога працівникам та їх родинам, які постраждали внаслідок воєнної агресії. Відповідної уваги приділяється питанню щодо підвищення престижності шахтарської праці в нинішніх вкрай складних умовах дійсності.

Голова ФПУ Григорій Осовий проінформував про позицію та дії Федерації профспілок України на міжнародній та загальнонаціональній площадках, спрямовані на активний, надійний та ефективний захист законних прав та інтересів людей праці у зв’язку з російською агресією проти України. Він наголосив на тому, що ФПУ наполегливо відстоює свою позицію відносно країни-агресора та надання вітчизняним профспілкам і працівникам ефективної міжнародної гуманітарної допомоги. При цьому Федерація профспілок України розвиває діалог із соціальними партнерами.

Федерація профспілок України і в подальшому спрямовуватиме всі зусилля для забезпечення необхідного соціального захисту працівників вугільної галузі України.

На запитання учасників засідання доповідачами були надані грунтовні відповіді та роз’яснення.

В обговоренні зазначеного питання виступили члени Президії ЦК Профспілки, а також інші представники територіальних і первинних організацій: Василь Щербань, Сергій Юнак, Олег Турчин, Віктор Гордієнко, Петро Древаль, Роман Сиротюк, Володимир Передерій, Володимир Лащенко, Роман Юзефович, Руслан Віхоть, Володимир Бабіч.

За підсумками обговорення першого питання виступив голова Профспілки Андрій Зимін. Він зазначив, що підприємства вугільної галузі працюють у вкрай важких умовах. Першочерговими проблемами залишаються державна фінансова підтримка вугільним підприємствам, що потребує конкретних дій і вирішення питань щодо виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї, а також - ціноутворення, збуту та своєчасних розрахунків за відвантажене вугілля, прийняття Бюджету на 2023 рік по відповідних програмах. Також він зупинився і на питаннях кадрових призначень. Профспілка налаштована на продовження активного соціального діалогу, співпраці з Міністерством енергетики України, ТОВ "ДТЕК" та іншими відомствами по вирішенню важливих питань по відповідних напрямках, з урахуванням існуючих факторів та можливих ризиків, що має призвести до позитивних результатів.

За підсумками обговорення було прийняте відповідне рішення Президії ЦК Профспілки.

По другому питанню порядку денного виступили Андрій Зимін і Олександр Шубін, які зосередили увагу щодо надання гуманітарної допомоги членам Профспілки та з питань оформлення і оплати простою з причин припинення виробництва, працевлаштування вимушено переміщених осіб та недопущення безпідставного скорочення працівників на діючих підприємствах, посилення здійснення громадського контролю за дотриманням трудових прав і гарантій працівників в умовах воєнного стану. По завершенню розгляду данного питання була прийнята відповідна Постанова Президії ЦК Профспілки.

Надалі було прийнято рішення Президія ЦК Профспілки «Про скликання чергового Пленуму ЦК Профспілки», а також розглянуті інші поточні питання.

В рамках засідання Президії ЦК Профспілки відбулася зустріч Міністра енергетики України Германа Галущенка з представниками профспілкових організацій Укрвуглепрофспілки.

Вони обговорили ряд важливих питань роботи галузі та дії Міненерго України в умовах нинішнього воєнного часу.

Герман Галущенко наголосив: «Хочу відзначити героїзм наших шахтарів, які ризикуючи своїм життям продовжують видобувати вугілля і захищають шахти від руйнувань під ворожими обстрілами».

Він зауважив, що для сталого проходження опалювального періоду необхідно нарощувати власний видобуток вугілля на шахтах, що зараз працюють.
«Ми зацікавлені у власному видобутку, у тому, щоб країна була забезпечена власним вугіллям, і міністерство вживає всіх можливих заходів для цього. Україна має бути максимально незалежною в контексті забезпечення теплової генерації вугіллям», - зазначив міністр.

За його словами, вже напрацьовано механізм закупівель вітчизняного вугілля для створення додаткового резерву на осінньо-зимовий період.

Сподіваємося, що прийняті на даному засіданні ЦК Профспілки рішення будуть максимально реалізовані за активної співпраці ЦК Профспілки, територіальних і первинних організацій з органами державної влади та місцевими адміністраціями.