зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

16 Червня 2022
Герман Галущенко: Заборона експорту мазуту, вугілля і газу українського видобутку збільшує можливості успішного проходження ОЗП 2022/2023
Міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі телемарафону підкреслив, що підготовка до опалювального сезону 2022/2023 вже розпочалася. Водночас вона ускладнена викликами, пов’язаними з війною.

“Перед нами стоять серйозні виклики. В першу чергу - це труднощі через російського агресора і руйнування, які вони продовжують чинити. Ми докладаємо максимальних зусиль для відновлення мереж. Зокрема, вже вдалося повністю відновити електропостачання Київської області”, - зазначив він.

Герман Галущенко наголосив, що Міністерство має бачення, як забезпечити наявність належних ресурсів, роботу генерацій і відповідно належне постачання електроенергії та газу для проходження наступного ОЗП.

“Ми кардинально змінили багато підходів, які не застосовувалися при проходженні попередніх опалювальних сезонів. Зокрема, заборонено експорт газу вітчизняного видобутку і вугілля. Ми виходимо з того, що зараз максимально всі ресурси держави, наявні можливості мають працювати на те, щоб забезпечити проходження наступного ОЗП”, - підкреслив міністр.

“Це не означає, що ми виключно за рахунок вітчизняних ресурсів забезпечимо проходження наступного сезону. Є розрахунки, скільки нам треба імпортувати газу і вугілля”, - додав Герман Галущенко.

Міністр також зазначив, що відповідні розрахунки проводяться з врахуванням “резерву надійності на випадок, якщо одним ресурсом треба буде замістити інший для того, щоб стабільно працювала енергосистема”.

Герман Галущенко наголосив, що експорт української електроенергії є одним із ресурсів, за рахунок яких буде підтримуватися робота і забезпечуватися ліквідність українських генеруючих компаній.

“Це важливо для фінансової стабільності нашого ринку. Водночас тим самим ми допомагаємо європейським країнам заміщувати російський газ і вугілля українською електроенергією”, - зазначив Міністр.

Герман Галущенко нагадав, що Україна вже експортує електроенергію до Польщі та Молдови.

Урядовий портал