зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

9 Червня 2022
Робоча нарада Укрвуглепрофспілки про роботу профспілкових організацій в умовах воєнного стану
8 червня поточного року в змішаному режимі ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України провів робочу нараду з керівниками територіальних та відповідних первинних організацій Укрвуглепрофспілки.


В прямому ефірі в даній нараді взяли участь голова Профспілки Андрій Зимін, голова Добропільського територіального комітету Профспілки Петро Древаль, голова первинної профорганізації шахти «Торецька» ДП «Торецьквугілля» Віталій Чернишов, а також працівники виконавчого апарату ЦК Профспілки. В режимі відео конференції в даній нараді прийняли участь Подгорний В. В. ,Сиротюк Р. П., Юзефович Р. П., Юнак С. І.,Ярема С. Ф., Віхоть Р. В.,Гордієнко В. І., Щабельна С. І.

Під час наради було обговорено питання про роботу профспілкових організацій в умовах воєнного стану за відповідними напрямками роботи.
Зокрема,
- Про ситуацію у вугільних регіонах України;

- Сприяння щодо забезпечення виробничої діяльності трудових колективів, реновації (відновлення роботи) підприємств;
- Стан соціального діалогу з організаціями роботодавців та органами місцевої влади з питань зайнятості, оплата праці, збереження соціальних гарантій, особливості колективно-договірного регулювання (практичні дії, листи, звернення, заяви);
-Правова допомога, консультації, виявлення грубих порушень роботодавцями законодавства про працю і прав профспілок.
- Практична діяльність стосовно розміщення внутрішньо переміщених осіб і визначення потреб та надання гуманітарної допомоги членам Профспілки та їх родинам;
- Надання допомоги Збройних силам України та органам територіальної оборони;
- Інформаційна робота в період ведення воєнних дій в Україні;
- Фінансові питання діяльності профорганізацій та сплата членських профспілкових внесків.
Голови територіальних та первинних організацій доповіли про ситуацію на підприємствах в умовах воєнного стану:

Зокрема, в обговоренні вистурили:

-В. о. голови Львівської територіальної організації Профспілки Степан Ярема зазначив, що на даний час на підприємстві виплачено 14 % заробітної плати за квітень поточного року. Було порушено питання і щодо збуту 50 тисяч тонн вугілля, яке знаходиться на складах шахт за кордон та розрахунки та здійснення розрахунків за відвантажену вугільну продукцію. ЦК Профспілки також необхідно ініціювати вирішення питання щодо збільшення рівня заробітної плати відповідно до норм і положень Галузевої угоди.
-Голова Волинської територіальної організації Роман Юзефович у своєму виступі порушив питання щодо призову до лав ЗСУ гірників, які мають «броню». Також було відзначено те, що на даний час теркомом готуються бази відпочинку на озері Світязь для прийняття у разі потреби членів Профспілки і їх сімей та поінформовано про волонтерську роботу профорганізації.
-Голова Покровсько-Мирноградської територіальної організації Роман Сиротюк зазначив про те, що їх значні зусилля спрямовані на забезпечення роботи з видобутку вугілля. На даний час біль-менш стабільно працюють лише шахти « Покровська « і « Краснолиманська». Терком також долучився до волонтерської роботи по наданню допомоги переселенцям і ЗСУ та територіальній обороні.
Потребує уваги ЦК Профспілки і вплив через Міненерго України та керівників підприємств щодо належного забезпечення прав працівників.

-Голова Первомайської територіальної організації Віктор Подгорний наголосив на тому, що у зв’язку з веденням постійних бойових дій на території Луганської області всі шахти не працюють.
-Торецьку територіальну організацію на даній нараді представляв голова первинної профспілкової організації шахти « Торецька» Віталій Чернишов, якій доповів про те, що з 4 по 13 червня всі шахти державного підприємства «Торецьквугілля» будуть працювати на відкачку води. Також було зазначено про те , що у березні поточного року на держпідприємстві була проведена колдоговірна кампанія, під час якої було внесено зміни до колективного договору у зв’язку з прийняттям Закону про працю у воєнний час. На даний час на підприємстві відбувається облік вуглеотримувачів для забезпечення побутовим паливом.
-Голова Добропільського теркому Петро Древаль відзначив, що вугледобувні підприємства працюють у 2-3 зміни по видобутку вугілля.60 % гірників, повернулися з евакуації і готові стати до роботи. На складах шахт накопичено понад 50 тис. тонн вугілля, яке необхідно реалізувати.
-Голова Дніпропетровської територіальної організації Сергій Юнак відзначив, що 2 600 гірників на даний час служать в лавах ЗСУ. Було також наголошено, що профспілка працевлаштувала 1000 гірників з інших підприємств, а також надала прихисток понад 10 000 переселенців.
- Голова первинної профспілкової організації шахти « ім.. М. С. Сургая» Віктор Гордієнко наголосив на тому, що дане держпідприємство одне з перших, хто відчув воєнні дії. На даний час людей на підприємстві немає. Місто зрівнюється із землею. Разом з тим , заборгованість по заробітній платі тут становить 77 млн. грн..

-Голова первинної профспілкової організації шахти « Надія» Руслан Віхоть наголосив на тому, що хоча підприємство знаходиться в реструктуризації, воно здійснює виробничу діяльність у 2 зміни. Також наявна заборгованість по заробітній платі за 4 місяці.
-Голова первинної профспілкової організації ХМЗ « Світло Шахтаря» Світлана Щабельна зазначила про те, що для збереження виробничого процесу частину підприємства з початком бойових дій було вивезено в інші регіони України, де нещодавно було випущено новий комбайн. Заборгованість по заробітній платі на підприємстві відсутня.

За результатами виступів представників шахтарських профспілок та обговорення порушених питань підвів підсумки голова Профспілки Андрій Зимін,якій висловив думки щодо подальших спільних дій по вирішенню нагальних проблемних питань профспілкової діяльності.

Зокрема, було зазначене наступне.
4 червня відбулася зустріч з Міністром енергетики України Германом Галущенко, під час якої головою Профспілки Андрієм Зиміним були озвучені нагальні питання шахтарів, які потребують вирішення. Також під час даної зустрічі було узгоджено участь Міністра енергетики на черговому засіданні Президії ЦК Профспілки.

Голова Профспілки наголосив на тому, що не зважаючи на жорстокі бойові дії на сході нашої Держави, на даний час всі підприємства знаходять під контролем української влади. Разом з тим вугледобувні підприємства міст Первомайська та Лисичанська не працюють, а іде процес затоплення шахт, які надалі неможливо буде відновити. Всього на цей час повністю зупинено роботу на 10 шахтах . Значні складнощі та невирішеність питань мають місце практично на всіх вугледобувних підприємствах галузі. Щодо заборгованості по заробітній платі працівникам державних вугледобувних підприємств голова Профспілки повідомив, що станом на 31 травня поточного року вона становить 1, 36 млрд грн.., тільки за 2022 рік – 563 млн. грн.

Голова Профспілки доповів й про те, що ЦК Профспілки отримала допомогу від міжнародної організації IndustriАll в загальній сумі 10 тисяч євро (307 тисяч 997,37 грн), які не можуть бути використані на воєнне спорядження та обслуговування збройних сил. Тому дану фінансову допомогу можна використовувати на надання матеріальної допомоги переселенцям, відновлення інфраструктури профспілкових офісів та на придбання необхідної техніки та обладнання, продуктів харчування, одягу, лікарських препаратів для членів Профспілки підприємств, які припинили роботу.

Окрім цього IndustriАll просить надати відповідні фото зруйнованих профспілкових будівель, інших споруд та інші фото з проведення гуманітарних дій по наданню допомоги переміщеним особам та переселенцям з інших регіонів, де йдуть воєнні дії. (Все це також необхідно для отримання другої матеріальної допомоги від IndustriАll).

Також було висвітлено ряд питань, що стосуються організаційної діяльності Профспілки.

По результатах даної наради складено відповідний протокол.