зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

21 Квітня 2022
Звернення голови Профспілки до Першого віце-прем’єр-міністра України –Міністра економіки України щодо виплати заробітної плати шахтарям АТ «Лисичанськвугілля» та ДП «Шахта ім. М.С. Сургая»
У зв’язку із ситуацією, яка склалася на державних вугледобувних підприємствах АТ «Лисичанськвугілля» у Луганській області, а також ДП «Шахта ім. М.С. Сургая» у місті Вугледар Донецької області з невиплатою заробітної плати шахтарям голова Профспілки Андрій Зимін направив звернення Першому віце-прем’єр-міністру України-Міністру економіки України Юлії Свириденко.

У зверненні зазначається наступне.

Трудові колективи вугледобувних підприємств всіх форм власності у вкрай тяжких умовах максимально можливо залишаються на робочих місцях і продовжують виконувати виробничі завдання по видобутку вугілля, яке в цей час необхідне не тільки для енергетичної безпеки, але й для зменшення загальної тенденції падіння обсягу експорту країни в цілому.


У східних регіонах, де наразі йдуть жорстокі бойові дії, а саме в Донецькій та Луганській областях, виробництво зупинене з причин знеструмлення та пошкодження електропостачання та виробничої інфраструктури, проводиться масова евакуація населення, в тому числі шахтарів та їх родин.

Але, навіть в цих умовах, частина працівників, ризикуючи своїм життям та здоров’ям, але з глибоким переконанням та вірою щодо можливості відновлення виробничого процесу та відбудови своїх регіонів після припинення бойових дій та перемоги, залишаються на шахтах з метою максимального захисту і збереження державного майна та підприємств в цілому. Більш того, ці працівники у вкрай небезпечних умовах своїми силами відновлюють електропостачання підприємств та життєзабезпечення підземних об’єктів виробничого процесу, а також підприємств в цілому.

Для цих працівників, як і для тих, що евакуювалися разом зі своїми родинами, дуже важливою моральною та соціальною підтримкою стала виплата їм заборгованості із заробітної плати за рахунок 677,7 млн. гривень бюджетних коштів, які були виділені Урядом за програмою «Реструктуризація вугільної промисловості» і на початку квітня перераховані державним вугледобувним підприємствам. І шахтарі щиро вдячні Уряду за такі дії у цей складний час.

Але з цих коштів, з невідомих причин, на жаль, до цього часу працівники не всіх підприємств, що наразі знаходяться у самому епіцентрі бойових дій, одержали заборговану заробітну плату на свої платіжні картки. Стосується це АТ «Лисичанськвугілля» у Луганській області, а також ДП «Шахта ім. М.С. Сургая» у місті Вугледар Донецької області.

Неперерахування заробітної плати на картки працівників при наявності відповідних бюджетних коштів саме в цих регіонах довело родини шахтарів до межі соціальної трагедії, залишивши їх, в тому числі в умовах вимушеної евакуації, зовсім без коштів, а тих, хто залишився на шахтах - без жодних засобів на існування.

Великою загрозою є й те, що така ситуація на місцях не находить у людей ніякого іншого пояснення, окрім як навмисні дії по відношенню саме до цих регіонів, що вже стало причиною окремих проявів недовіри.

На підставі викладеного, від імені шахтарів цих підприємств, висловлено прохання до Першого віце-прем’єр-міністра України -Міністра економіки України з метою збереження та захисту здоров’я і життя працівників та їх родин, а також збереження майна підприємств, в межах своєї компетенції посприяти у вирішенні зазначеного суспільно-важливого соціального питання.