зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

18 Квітня 2022
Інформація про роботу ФПУ, всеукраїнських профспілок та територіальних профоб’єднань в умовах воєнного стану в Україні
З перших днів військової агресії російської федерації проти України Федерація профспілок України, профспілкові організації усіх рівнів долучилися до підтримки Збройних сил України, надання та гуманітарної допомоги населенню. Профспілковими організаціями усіх рівнів було перераховано для надання допомоги Збройним силам України та силам територіальної оборони десятки мільйонів гривень.

Незважаючи на військові дії, ФПУ, її членські організації продовжують моніторинг та експертизу законопроєктів, ведення соціального діалогу з органами влади, беруть участь у роботі профільних комітетів парламенту, у підготовці коментарів та рекомендацій із правозастосування законів, прийнятих Верховною Радою України, щодо регулювання трудових відносин та прав профспілок в умовах воєнного стану, а також проводять активну консультативну, інфомаційно-роз’яснювальну, міжнародну роботу, роботу щодо забезпечення соціального захисту населення та безпечної праці.

Так, за період з початку військових дій апаратом ФПУ опрацьовано 62 проєкти нормативно-правових актів, виконано 34 доручення Голови ФПУ, розглянуто 45 звернень від членських організацій ФПУ. До КМУ, ВРУ, міністерствам і відомствам направлено 15 звернень з актуальних питань трудових відносин, соціального захисту працівників, допомоги санаторно-курортним закладам тощо. Надіслано позиції СПО об’єднань профспілок щодо 24 проєктів нормативно-правових актів.
ФПУ, її членські організації проводять активну міжнародну роботу. Оперативно інформується міжнародний профспілковий рух про події в Україні.

За отриманою інформацією робота всеукраїнських профспілок та територіальних профоб’єднань в умовах воєнного стану в Україні проводилася за такими напрямами:
- надання допомоги Збройним силам України та органам територіальної оборони;
- проведення роботи з міжнародними організаціями щодо визнання росії терористом та виключення її з міжнародних організацій, підтримка санкцій проти росії;
- сприяння діяльності органам державної влади та місцевого самоврядування щодо відновлення промисловості, зокрема оборонного комплексу, інших сфер економіки, релокації підприємств;
- надання допомоги членам профспілок і організаціям профспілок на території де йдуть воєнні дії, а також внутрішньо переміщеним особам;
- стан соціального діалогу з Урядом, міністерствами, органами місцевої влади і організаціями роботодавців з питань зайнятості, оплати праці, збереження соціальних гарантій, особливості колективно-договірного регулювання;
- інформаційна політика профспілкових організацій у період збройної агресії росії проти України.

Робота Профспілки працівників вугільної промисловості України за відповідними напрямами:

Профспілка працівників вугільної промисловості України згуртувалася в цей складний для країни час, щоб продовжувати вести свою основну діяльність по захисту прав і соціальних гарантій працівників вугільної галузі. На даний час є повна взаємодія ЦК Профспілки з територіальними і первинними організаціями всіх регіонів України та Міністерством енергетики України з вирішення нагальних шахтарських питань.

З початку бойових дій територіальні та первинні організації Профспілки роблять все можливе для організації та мобілізації працівників на забезпечення роботи вугледобувних підприємств галузі.

В результаті російської агресії ряд державних вугледобувних підприємств припинили роботу у зв’язку зі значними пошкодженнями технологічно ланцюга з видобутку вугілля та ліній електропостачання через постійні обстріли шахт росіянами.

Внаслідок війни відбувається знищення окупаційними військами ряду вугільних шахт, їхнє затоплення і згодом роботу даних підприємств практично вже не можна буде відновити.

Перш за все це стосується шахт «Золоте» та «Тошківська» у Луганській області, затоплення яких грозить екологічній катастрофі, як прилеглої території так і шахтарським містечкам. Аналогічна ситуація на шахтах АТ «Лисичанськвугілля», ДП «Шахта ім. М.С. Сургая», ДП «Ш/у «Південнодонбаське №1» та інших.

Разом з тим, завдяки героїчній праці шахтарів забезпечується видобуток вугілля та енергетична незалежність держави.

З початку року приватними та державними вугледобувними підприємствами, станом на 16 квітня видобуто понад 8,1 млн. тонн вугілля.

Надання допомоги Збройним силам України та органам територіальної оборони.

Територіальні та первинні організації Профспілки з початку російської агресії направили на допомогу Збройним Силам України, бійцям територіальної оборони, волонтерам понад 1,1 млн. гривень. Для захисників Держави купуються бронежилети, берці, продукти, медикаменти тощо.

Проведення роботи з міжнародними організаціями щодо визнання росії терористом та виключення її з міжнародних організацій, підтримка санкцій проти росії.

Укрвуглепрофспілка є членом Глобального союзу INDASTRIALL.

Від всеукраїнських профспілок, членів Глобального союзу INDASTRIALL за участі Профспілки направлено листа з проханням до профспілкових організацій про надання солідарної і інформаційної підтримки українських профспілок та громадськості в боротьбі з російською агресією. Профспілкою також підтримано ряд звернень галузевих і територіальних об’єднань Федерації профспілок України стосовно надання допомоги міжнародних організацій переселенцям України.

Надання допомоги членам профспілок і організаціям профспілок на території де йдуть воєнні дії, а також внутрішньо переміщеним особам.

Профспілкою та її організаційними ланками прийнято рішення надавати працівникам вугільної галузі незалежно від членства консультативну і правову допомогу. Так з метою її надання при здійсненні евакуації шахтарів та їх сімей, інших мешканців Донецької і Луганської областей на сайті розміщені відповідні контактні телефони. Фахівці апарату ЦК Профспілки постійно надають працівникам вугільної галузі консультації з профільних питань та інформують їх про загальну ситуацію в галузі.

Надається фінансова допомога оздоровчо-лікувальним закладам, які знаходяться на балансах вугледобувних підприємств, для розміщення внутрішньо переміщених осіб. На цей час організаційними ланками Профспілки перераховано цим закладам понад 200,0 тис. грн. на закупку продуктів, постільної білизни, медикаментів тощо.

Стан соціального діалогу з Урядом, міністерствами, органами місцевої влади і організаціями роботодавців з питань зайнятості, оплати праці, збереження соціальних гарантій, особливості колективно-договірного регулювання.

З метою полегшення тяжкої праці шахтарів в умовах бойових дій та обстрілів Центральний комітет і профспілкові організації Укрвуглепроспілки виконують свої трудові обов’язки і використовують всі можливі варіанти колективно-договірного регулювання на всіх гілках влади.

Голова Профспілки знаходиться на постійному телефонному зв’язку з Міністром енергетики України та його першим заступником, відповідно працівники виконавчого апарату Профспілки з фахівцями міністерства.

Під час останньої розмови були порушені питання стосовно виплати заробітної плати працівникам державних вугледобувних підприємств і погашення заборгованості за минулі періоди. Крім того обговорені питання по критичній ситуації на ряді підприємств галузі.

Також було обговорено питання щодо спільних дій по наданню допомоги переселенцям з шахтарських регіонів Донецької та Луганської областей, де ведуться бойові дії.
Завдяки соціальному діалогу з Міненерго та наполегливості Профспілки 6 квітня поточного року Міністерством фінансів та Державною казначейською службою на виплату заробітної плати шахтарям перераховано кошти в сумі 677,7 млн. гривень.
Відповідні кошти вже почали виплачувати працівникам державних вугледобувних підприємств.

Інформаційна політика профспілкових організацій у період збройної агресії росії проти України.

За період збройної агресії росії проти України на сайті ЦК Профспілки та сторінці соціальної мережі Facebook було розміщено понад 100 повідомлень. Зокрема, це роз’яснення та документи щодо особливостей застосування норм трудового законодавства, форми роботи та оплати праці під час воєнного стану, забезпечення соціальних гарантій працівників під час війни та інше. Здійснюється постійний моніторинг інформаційних ресурсів державних органів влади, Федерації профспілок України з метою всебічного висвітлення прийнятих нормативно правових актів для оперативного ознайомлення профспілкових організацій.

Відповідна інформаційна робота проводиться також і в територіальних та первинних організаціях Укрвуглепрофспілки, напрацьовані матеріали розміщаються на офіційних ресурсах та соціальних мережах профспілкових організацій.

Додатково:

В цілому по вугільній галузі станом на 18 квітня поточного року, з числа членів Укрвуглепрофспілки не працює понад 19,0 тис. трудящих, що складає 30,0% від загальної чисельності членів Профспілки.

З початку російської агресії з шахтарських регіонів областей, де ведуться бойові дії, виїхало понад 50,0 тис. осіб з числа сімей шахтарів – членів Профспілки.
Виконавчим апаратом ЦК Профспілки, з метою надання допомоги шахтарським переселенця налагоджено тісні зв’язки з санаторно-курортними закладами Федерації профспілок України.

Торецькою територіальною організацією спільно з адміністрацією державного підприємства «Торецьквугілля», для допомоги переселенцям шахтарського регіону, в м. Сміла Черкаської області взято в оренду дитячий оздоровчий заклад. Прийнято рішення щодо забезпечення безкоштовним проживанням та харчуванням для сімей працівників даного підприємства.