зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

18 Березня 2022
Санаторно-курортним закладам ФПУ потрібна фінансова допомога
Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий 17 березня звернувся до Міністра соціальної політики України Марини Лазебної щодо сприяння у наданні фінансової допомоги профспілковим санаторно-курортним закладам, які з першого дня російського вторгнення в Україну приймають біженців, забезпечуючи їм дах над головою.

За період з 28.03.22 р. по 15.03.22р. в цих закладах перебувало понад 55 тис. осіб, - зазначено у листі. - Це пенсіонери, інваліди, жінки з дітьми та ін. Станом на 15 березня завантаження ліжко-місць санкуру в західних областях України становить 130-150%.

Біженців необхідно забезпечити харчуванням, медичною допомогою, теплом, водопостачанням та іншими комунальними послугами, що вартує дуже дорого. Зокрема тільки на оплату енергоносіїв потрібно більше 17 млн грн., яких санаторно-курортні заклади не мають, а тому потребують термінової допомоги.

ФПУ організувала збір коштів від профцентрів зарубіжних країн, міжнародних організацій для гуманітарної допомоги біженцям, однак це не вирішує проблему платіжного дефіциту.

Тому більш значимим було б спрямування коштів Фонду соціального страхування, які передбачені його бюджетом на 2022 рік на послуги з реабілітації застрахованих осіб, на утримання біженців у санаторно-курортних закладах або за рахунок коштів гуманітарної допомоги санаторіям, як це передбачено постановою Кабінету Міністрів України №220 від 7 березня 2022 року.

При цьому, відшкодування витрат хоча б на проживання і харчування потрібно провести за фіксованими мінімальними цінами.

Дане питання було обговорено з місцевими органами влади, керівництвом виконавчої дирекції ФСС в Закарпатській області і ПРАТ «Укрпрофоздоровниця», які підтримують дану ініціативу, - зазначено у листі ФПУ. Тому Голова ФПУ просить сприяння міністра у вирішенні порушеного питання.


Пресцентр Федерації профспілок України