зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

23 Лютого 2022
СОЦІАЛЬНА ДОПОМОГА ЗАМІСТЬ ПЕНСІЇ. НА ЯКІ ВИПЛАТИ МОЖНА РОЗРАХОВУВАТИ БЕЗ СТАЖУ
За нестачі страхового стажу для виходу на пенсію у 60 років українці можуть отримати тимчасову соціальну допомогу. Однак для її оформлення все одно знадобиться не менше 15 років стажу.

Як зазначено, соціальну пенсію виплачують до того моменту, поки людина, старша за 60 років, набуває права на пенсію (залежно від стажу це може бути 63 або 65 років). На неї мають право ті, хто на момент оформлення соціальних виплат має не менше 15 років страхового стажу.

Тимчасову допомогу призначають, враховуючи майновий стан людини та середньомісячний сукупний дохід його сім'ї. Для її призначення необхідно звернутися до органів соцзахисту за місцем прописки або за адресою фактичного проживання.

Які документи потрібні:

заяву на оформлення соціальної допомоги;
документ, що засвідчує особу пенсіонера та його місце проживання + ІПН;
довідка про наявний страховий стаж (видається в Пенсійному фонді на запит пенсіонера – протягом 5 робочих днів);
декларацію про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім'ї) за останні півроку, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги.

Тимчасова соціальна допомога не надається людям, які:

продовжують працювати або мають якийсь інший дохід;
мають членів сім'ї, які протягом попереднього року здійснили покупку на суму понад 50 тисяч гривень;
мають у сімейному володінні більше одного будинку/квартиру (загальною площею житла понад 21 м² на 1 члена сім'ї та додатково – 10,5 м² на сім'ю) або автомобіль;
мають середньомісячний сукупний дохід сім'ї з розрахунку на одну особу за останні півроку понад 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

За матеріалами Соцпорталу