зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

3 Лютого 2022
Про створення Оперативного штабу спротиву щодо перешкоджання законній діяльності профспілок
1 лютого поточного року за участі голови Профспілки працівників вугільної промисловості України Андрія Зиміна відбулося засідання керівників профспілкових організацій ФПУ. На порядку денному було розглянуто питання щодо відстоювання права профспілок та інших громадських організацій на свою законну діяльність. Зокрема, було розглянуто та обговорено законопроекти «Про правовий режим майна загальносоюзних громадських об’єднань (організацій) колишнього Союзу РСР» (реєстр. № 6420 від 10.12.2021), «Про мораторій на відчуження майна загальносоюзних громадських об’єднань (організацій) колишнього Союзу РСР» (реєстр. № 6421 від 10.12.2021), а також профспілкові пропозиції та зауваження до зазначених законодавчих актів.

На даному засіданні було розглянуто план заходів ФПУ щодо перешкоджанню законній діяльності профспілок. Якими,зокрема, на лютий місяць передбачається:

- Організувати масове направлення профспілковими організаціями всіх рівнів до вищих органів влади, народних депутатів України листів щодо непідтримки законопроектів № 6220,№ 6221;

- Проводити інформаційно-роз'яснювальні заходи серед членів СПО об'єднань профспілок щодо законопроектів, які порушують права профспілок і несуть загрозу правам працівників, з метою консолідації дій на їх захист;

- Забезпечувати постійне висвітлення у профспілкових ЗМІ заходів, що проводяться на захист прав профспілок;

- Забезпечити проведення в м. Києві Всеукраїнської акції на захист конституційних прав профспілок на передодні та під час розгляду законопроектів , які порушують права профспілок та працівників.

Враховуючи те, що прийняття зазначених законопроектів може призвести до перешкоджання діяльності професійних спілок та порушення їх майнових прав було прийнято рішення про створення Оперативного штабу спротиву, до складу якого включено трьох представників Укрвуглепрофспілки, а також про направлення відповідного звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

В свою чергу Уповноважений з прав людини взяв до уваги пропозиції та зауваження Федерації профспілок України стосовно зазначених законопроектів та зазначив, що позиція Уповноваженого з прав людини по даному питанню буде направлена до відповідних комітетів Верховної Ради України.