зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

19 Січня 2022
Де народився там і згодився. Забої чекають гірників
Торецьк – це не лише точка на карті, це місто, де майже кожна сім'я – шахтарська! Вуглевидобувні підприємства міста є містоутворюючими, і тому основна частина чоловічого населення з покоління в покоління вибирає важку, небезпечну, але по-справжньому чоловічу професію гірника.Старожили ще пам'ятають, коли до складу виробничого об'єднання "Дзержинськвугілля" входило 7 шахт, а кількість працюючих на шахтах становила 12093 людей, з яких 1261 гірник обрали професії забійників, 691 - прохідників та 1494 - гірників очисного вибою.



Минулого року державне підприємство "Торецьквугілля" відзначило своє 85-річчя, але, на жаль, лише 2 шахти є діючими. Це, звичайно, призвело до того, що скоротилася чисельність гірників загалом, а також робітників основних професій. Якщо говорити сухими цифрами, то на 1 січня 2021 року штат працюючих трьох шахт, включаючи "Північну", яка тоді ще не була передана в "Укрвуглереструктуризацію", становив 2247 осіб при плані 2698. Забійниками працювали 223 гірники, прохідниками -133, гірниками вибою -282 особи. За минулий рік звільнилися 64 забійники, 53 прохідники, 65 МРЗ, з яких 46 пішли на пенсію, а 75 (!) розрахувалися за власним бажанням.

На жаль, такий дисбаланс штатного розкладу, коли не вистачає міцних шахтарських рук для видобутку вугілля та проведення гірничих виробок, призводить до зменшення обсягу вуглевидобутку, що позначається на фінансовому стані держпідприємства.

ДП "Торецьквугілля" в даний час єдине вугільне об'єднання в Україні, де добувають коксівне вугілля марки "Ж" необхідне для металургійних заводів. На перший квартал держпідприємством підписано контракти з Авдіївським коксохімзаводом та Дніпровським металургійним заводом на постачання вугільного концентрату за ціною 235 доларів за тонну. Це хороша перспектива для наших шахт, але... через брак забійників та МРЗ видобувні ділянки не справляються з виконанням необхідних обсягів вуглевидобутку, що може призвести до зриву контрактів, а отже, до недоотримання коштів від реалізації вугільної продукції. Тут слід зазначити, що з Держбюджету забезпечується лише 50% фонду оплати заробітної плати. А за власні кошти виплачується заробітна плата непромисловій групі працівників, купують ся матеріали, оплачується електроенергія, відраховуються податки і багато іншого.

Ще одна відмінність нашого держпідприємства від інших – практично відсутність заборгованості по заробітній платі – вона виплачується хоч і частинами, але регулярно, коли в інших шахтарських регіонах гірники живуть без грошей по 2 та більше місяців. Якщо говорити про розмір заробітків підземних робітників, то у забійників він становить у середньому 32,9 тис. грн., а максимальна цифра сягає 55 тисяч гривень! Прохідники одержують від 16 до 38 тис. грн., ГРОЗ – від 15 до 21 тис. грн.

Концепцією реформування вугільної галузі України визначено: «Справедлива трансформація вугільних регіонів здатна насправді комплексно вирішити всі проблемні питання в економічній, соціальній, житлово-комунальній, екологічній сферах, які є сьогодні чи можуть виникнути у процесі реформування вугільної галузі». Так передбачає програмний документ уряду України, який визначає майбутнє наших шахт.

Але ми знаємо, що життя вносить свої корективи до всіх проектів та програм, тому молоді шахтарських міст слід дуже прагматично ставитися до питання вибору професії та визначення свого місця у житті.

Враховуючи, що наше підприємство є державним, для його працівників повною мірою гарантований соціальний пакет: офіційне працевлаштування; постійне місце роботи із гарантованою заробітною платою; можливість перенавчання на інші спеціальності; компенсаційні виплати при скороченні та інші. Для іногородніх, які бажають влитися у трудовий колектив шахт ДП "Торецьквугілля" за однією з основних гірницьких професій, передбачається поселення у гуртожитку.

Як і раніше, велике значення має пільговий стаж для переходу гірників на пенсію, який не змінився і становить 10 років роботи під землею. Крім того, за наявності 15 років підземного стажу пенсія може становити 80% від середнього заробітку. Шахтарська професія за всієї своєї небезпеки та труднощів все-таки має ряд переваг.

Усі вуглеодержувачі забезпечуються у повному обсязі побутовим паливом на зиму. База відпочинку "Шахтар", що міститься на балансі ДП "Торецквугілля", пропонує путівки трудящим відокремлених підрозділів за 50-відсоткову вартість, а діти можуть відпочивати там безкоштовно, і це при практично неприйнятних цінах на інший курортний відпочинок.

Однією з причин, що спонукають молодь все ж таки вибирати роботу на шахті, є також відсутність будь-яких зрушень у активізації роботи в місті зі створення нових робочих місць. За всіх розмов про те, що наші шахти закриють, є достовірний факт: програму роботи ДП "Торецьквугілля" на 2022 рік прийнято до Міненерго України з показником обсягів видобутку в 240 тис. тонн. А це означає, що ці тонни потрібно обов'язково видобути та надіслати споживачам! Для виконання цього завдання і потрібні вибійники, прохідники та грози на наші шахти.

Державне підприємство «Торецьквугілля» та наші шахти працюватимуть ще не один десяток років. То може варто подумати молодим торетчанам про те, що Торецьк – місто шахтарів і вибрати професію, якою завжди пишалися наші діди та батьки? Може все-таки: де народився, там і знадобився?

По матеріалах Торецького теркому Профспілки