зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

8 Грудня 2021
Звернення голови Профспілки до Міністра енергетики України стосовно вирішення питання виплати заробітної плати шахтарям
До Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України надходять звернення від трудових шахтарських колективів з приводу ситуації, яка склалася на державних вугледобувних підприємствах з відсутністю грошових коштів, необхідних на виплату заробітної плати і погашеннянаявн6их боргів з неї. У відповідності до отриманих звернень голова Профспілки Андрій Зимін направив листа до Міністра енергетики України Германа Галущенка, в якому зазначається наступне.

Шановний Германе Валерійовичу !

Звертаюся до Вас з нагальної проблеми щодо своєчасної виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї працівникам державних вугледобувних підприємств, яка станом на 1 грудня поточного року складає майже 1 432,8 млн. грн., а враховуючи фонд оплати праці за листопад – досягне понад 2 000,0 млн. гривень.

У зв’язку з чим до Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України надходять звернення від трудових шахтарських колективів з приводу подальшого поглиблення кризового стану підприємств і зубожіння їх працівників, що з кожним днем суттєво посилюються в умовах пандемії коронавірусу та фінансовим не забезпеченням своєчасної виплати заробітної плати.
За інформацією територіальних і первинних організацій Профспілки соціальна напруга досягла апогею, все більше лунають заклики до термінового проведення акцій протесту на підприємствах, шахтарських регіонах і місті Києві з пікетуванням Кабінету Міністрів України та Міненерго.

Подальше затягування системного вирішення проблем державного сектору вугільної галузі в любий час може призвести до соціального вибуху, тим паче в період підготовки до Новорічних та Різдвяних свят.

У зв’язку з цим, від імені шахтарів України, з метою забезпечення трудових і соціально-економічних прав і гарантій шахтарів та упередження можливих масових протестних дій прошу Вас, шановний Германе Валерійовичу, в найкоротший термін підняти питання виділення необхідних коштів на виплату заробітної плати працівникам і погашення заборгованості з неї за рахунок Резервного фонду Уряду на черговому засіданні Кабінету Міністрів України.