зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

13 Липня 2021
Світовий досвід: Проведення справедливої трансформації вугільних регіонів
13 липня 2021 року в місті Києві відбулася IV Міжнародна вугільна конференція на тему: «Вугільні регіони України: справедлива трансформація та видобуток вугілля. Український та міжнародний досвід».

В роботі конференції взяли участь:
від міжнародних організацій та спільнот Президент Міжнародної асоціації EURACOAL Володимир Будинський та Генеральний секретар Брайан Рікеттс; спеціальний уповноважений Уряду Німеччини з питань структурних змін у вугільних регіонах України Станіслав Тілліх; посол Республіки Польща в Україні Й.В.Бартош Ціхоцький; голова відділу енергетики Секретаріату Енергетичного Співтовариства Ясміна Тохуль; директор Центра справедливої трансформації Міжнародної конференції профспілок ІТИС Саманта Сміт; директорка програм просування енергоефективності та імплементації директиви ЄС про енергоефективність в Україні GIZ Іма Шимкіна; координатора програми «Зміна клімату і енергетична політика» Фонду ім. Гайнріха Бьолля, професор, голова інституту політики Лондонського королівського коледжу Нік Батер; координатор сектору енергоефективності та захисту клімату GIZ, керівник проекту Світового банку щодо залучення України до ініціативи зі справедливості трансформації для вугільних регіонів та представник Секретаріату ініціативи трансформації вугільних регіонів Західних Балкан та України Елоді Заль.

Від Української сторони:
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль;
Міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов; заступник Міністра енергетики України Олексій Кураков; генеральний директор ТОВ «ДТЕК» Максим Тимченко, а також інші представники відповідних міністерств та відомств України, товариства ДТЕК, наукових установ.

Від Укрвуглепрофспілки в роботі зазначеної конференції взяли участь заступник голови Профспілки Андрій Зимін та голова Дніпропетровської територіальної організації Профспілки Сергій Юнак.
Зі вступним словом на Конференції виступили: Олексій Чернишов - міністр розвитку громад і територій України; Бартош Ціхоцький - посол Республіки Польщі в України; Ільдар Салєєв - генеральний директор ДТЕК Енерго і Олександр Азюковський - ректор Національного технічного університету «Дніпропетровська Політехніка»

Під час відкриття IV Міжнародної конференції у своєму вступному слові Міністр Олексій Чернишов наголосив на те, що «Справедлива трансформація вугільної галузі - перебуває на цей час у фокусі уваги Уряду України».

«Справедлива трансформація - це модель комплексного розвитку, що передбачає позбавлення залежності економіки від вугледобування, яке забруднює атмосферне повітря на користь більш екологічно чистих технологій виробництва енергії. Водночас справедлива трансформація покликана забезпечити гідне життя та достатній заробіток усім мешканцям, в тому числі працівникам, на яких впливатиме процес відмови від викопного палива.

Для першого етапу справедливої трансформації запропоновано вісім пріоритетних громад, які розташовані в п’яти вугільних регіонах України. Йдеться про Донецьку, Луганську, Дніпропетровську, Львівську та Волинську області.

За результатами проведення фокус-груп із мешканцями семи шахтарських міст Донецької області були визначені основні больові точки вугільних регіонів: економічні та екологічні проблеми, якість медичних та житлово-комунальних послуг, стан міської інфраструктури та складнощі з отриманням освіти та перекваліфікацією.

Міністр Олексій Чернишов наголосив, що справедлива трансформація передбачає створення мультидонорського фонду, який буде спрямований на розв’язання цих питань. Наразі вже досягнуто принципових домовленостей з міжнародними партнерами про створення такого фонду.

Фонд буде покликаний забезпечити прозорі та ефективні механізми фінансування проектів громад та регіонів», - додав очільник Мінрегіону.

Надалі були проведені три панельні дискусії на теми:
- досягнення вуглецевої нейтральності та можливості для вугільних громад;
- вуглевидобуток в умовах «зеленого енергетичного переходу»;
- справедлива трансформація вугільних регіонів та можливості для диверсифікації економік монопрофільних міст.


При обговорені зазначених питань на засіданні секції № 2 заступник Міністра енергетики України Олексій Кураков, зокрема зазначив, що «Концепція справедливої трансформації вугільної галузі має враховувати весь комплекс проблемних питань, як економічних, так і соціальних, а також наголосив на тому, що в умовах Зеленого енергетичного переходу енергетичний баланс країни змінюється в бік збільшення долі виробництва електроенергії з відновлюваних джерел енергії за рахунок теплової генерації. Це в свою чергу зменшує попит на всю вугільну продукцію та впливає на всю вугільну галузь».

«Вугільна галузь України - це 5 регіонів видобутку вугілля, 24 територіальні громади, 33 діючі державні шахти., 12 приватних шахт. Це 40 тисяч шахтарів тільки на державних шахтах. Це мономіста, бюджет яких більш ніж на 80% залежить від роботи вугільної галузі. Розуміючи це, ми повинні дуже виважено та відповідально підходити до реформування вугільної галузі». - зазначив заступник Міністра.

Міненерго розробляє Концепцію справедливої трансформації вугільної галузі в основі якої буде:
- визначення найменш рентабельних шахт, які не підлягають трансформації;
- оцінка потенційно вивільненого персоналу;
- можливість та вартість створення робочих місць;
- визначення обсягу необхідної державної підтримки;
- запровадження на законодавчому рівні підтримки інвесторів, які створюють робочі місця на вуглевидобувних територіях».

Всі зміни і запропоновані дії повинні враховувати не лише економічні, а й соціальні питання - підсумував Олексій Кураков.

Представниця міжнародного профспілкового руху Саманта Сміт в своєму виступі відзначила, що керуючись наявним досвідом багатьох країн світу, при здійсненні практичних дій, пов’язаних з трансформацією вугільних регіонів обов’язковою умовою є проведення переговорів та вироблення спільних заходів і дій на тристоронній основі - урядовців, роботодавців та представників профспілок.

Як відзначив у своєму виступі голова Дніпропетровської територіальної організації Укрвуглепрофспіли Сергій Юнак «На сьогоднішній день поняття трансформація вугільних регіонів стало злободенним не тільки для центрального донбаського регіону, Львівщини та Волині, але й для західно-донбаського Дніпровського регіону. На жаль, у нас в Україні є суттєві відмінності у цьому напрямі від світового досвіду. Так, процес ліквідації вугільних підприємств в Дніпровському регіоні першочергово розпочався без належних консультацій з місцевими органами влади, профспілками та населенням регіону. Тому, в цьому процесі повинна бути всеоб’єднуюча сила і спільно вироблені заходи та дії.

Профспілки на сьогодні - це безперечно єдина структура, яку можна і необхідно залучати до безпосереднього захисту працівників і мешканців регіону для здійснення справедливої та соціально-орієнтовної трансформації. Профспілки мають і повинні брати участь в Управлінні Фондом справедливої трансформації, організованого Євросоюзом, а також достойно захищати і зберігати культуру і успадкування гірничовидобувної промисловості України».

Під час проведення пленарного засідання секції високого рівня виступили Прем’єр-міністр України та генеральний директор ТОВ «ДТЕК».
В своєму виступі Максим Тимченко зокрема відзначив.
«Сьогодні світ зіткнувся з викликами, які вимагають спільних дій не лише між владою, бізнесом та громадським сектором, а також й згуртованості з міжнародною спільнотою. Сьогодні ми знаходимося на порозі значущих змін, і лише від наших спільних рішень буде залежати, як викладатиме світ майбутнього та Україна, в якій будуть жити наші наступні покоління.

Справедливий перехід до низьковуглецевої економіки - це не лише європейська, а й глобальна тенденція, яка пришвидшилася за останні роки. Справедливий перехід вугільних регіонів - один з надважливих процесів, що матиме вплив на майбутнє, яке ми будуємо разом.

Ми, як відповідальний бізнес, стали на шлях масштабної трансформації, умовою якої є врахування інтересів суспільства та громад в регіонах, де присутні наші виробничі потужності. Як відповідальний роботодавець, ми прагнемо допомогти місцевій владі у розробці дорожньої карти справедливого переходу, яка гарантуватиме трансформацію і сталий розвиток вугільних регіонів.

ДТЕК твердо переконаний, що бізнес повинен зіграти свою роль у справедливому переході, і ця роль має бути підтримана державою та міжнародними партнерами. Тому ми щиро вітаємо учасників заходу, схвалюємо активне залучення уряду та міжнародних організацій до діалогу і співпраці. Переконані, що разом нам вдасться зпроєктувати майбутнє вугільних регіонів та їх стале економічне зростання в нових умовах»

«Справедлива трансформація вугільних регіонів - це не про закриття шахт, а про соціальну відповідальність, нові інвестиції, нові можливості та розвиток інноваційних галузей економіки. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час виступу на IV Міжнародній конференції «Вугільні регіони України: справедлива трансформація та видобуток вугілля. Український та міжнародний досвід».

Як відзначив очільник Уряду, відмова від викопного палива та перехід до кліматичної нейтральності - процес довготривалий, а тому справедлива трансформація вугільних регіонів має бути спланованою та всеохоплюючою. Необхідно Кабінету Міністрів розробити конкретний план дій у цьому напрямку та підготувати відповідні нормативні та законодавчі акти.

«Вже цього року за підтримки наших міжнародних партнерів ми почнемо два пілотних проекти - у Червонограді та Мирнограді. Паралельно ми також плануємо дати старт ще декількох проектах по тих шахтах, які технологічно підлягають закриттю та подальшій трансформації», - зазначив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр підкреслив, що за підтримки Світового банку та Уряду Німеччини Україна отримає найкращий досвід та технології для проведення справедливої трансформації вугільних регіонів.

«Успішність трансформації вугільних регіонів нашої країни безпосередньо залежить від залученості всіх учасників процесу: від місцевої влади до міжнародних партнерів. Разом ми маємо розробити універсальну модель перепрофілювання та відновлення шахтарських регіонів, яка створить нові можливості для їхніх мешканців та інвесторів». - резюмував Глава Уряду.