зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

7 Липня 2021
Координаційний центр з питань трансформації вугільних регіонів розпочав свою роботу
6 липня 2021 року в Кабінеті Міністрів України проведено засідання новоутвореного рішенням Уряду Координаційного центру з питань трансформації вугільних регіонів.



Захід відбувся під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. У ньому взяли участь Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, спеціальний уповноважений федерального уряду Німеччини з питань структурних перетворень в українських вугільних регіонах Станіслав Тілліх, Міністр енергетики Герман Галущенко, представники Міністерства фінансів, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів та інших міністерств і відомств, народні депутати України. В роботі даного засідання прийняли участь в онлайн режимі голови обладміністрацій шахтарських регіонів, мери відповідних міст, представники СПО, роботодавців і профспілок, в тому числі заступник голови Профспілки працівників вугільної промисловості України Андрій Зимін.

В своєму вступному слові Прем’єр-міністр зазначив, що важливою умовою поступового «зеленого переходу» є впровадження політики справедливої трансформації вугільних регіонів із одночасним створенням нових можливостей для жителів вугільних громад та працівників вугільних підприємств.

«Розпочати цю роботу ми плануємо з розроблення та імплементації пілотних проектів у двох шахтарських містах. Але географія програми справедливої трансформації досить широка — це 5 регіонів України або більш ніж 60 населених пунктів, в яких проживає майже мільйон людей. Трансформація вугільних регіонів — це не про закриття шахт. Ми говоримо про створення нових виробництв, розвиток соціальної сфери, інфраструктури та перехід до декарбонізованої економіки», — зазначив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр також підкреслив, що Уряд враховуватиме досвід інших країн, які вже пройшли або перебувають на завершальних етапах трансформації, при розробленні та впровадженні проектів на території України.

У свою чергу, Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов наголосив, що одним з перших кроків трансформації вугільних регіонів стане визначення пріоритетних територій, напрямів розвитку кожного мономіста та регіону.

«План справедливої трансформації для громади та регіону передбачатиме заходи зі створення нових робочих місць, сервісів, зниження обсягів використання вугілля у системі теплозабезпечення. Важливе значення також має диверсифікація місцевої економіки, створення нових точок економічного зростання та заміщення надходжень від вугільних підприємств», – зазначив Міністр Олексій Чернишов.

Наразі запропоновано ряд територіальних громад для їх участі у першому етапі справедливої трансформації. Пріоритетність громад визначалася за такими критеріями, як:

• рівень залежності місцевої економіки, бюджетів та сфери житлово-комунального господарства від вугільної галузі;
• стан вугільної промисловості на цих територіях;
• готовність громад до здійснення заходів зі справедливого переходу.

До цього пріоритетного переліку, зокрема, увійшли міста Червоноград (Львівська область) та Мирноград (Донецька область), пілотні проекти в яких мають здійснюватися за підтримки Німецького Уряду.

По результатах даного засідання мають бути надані відповідні доручення приналежним міністерствам та відомствам.

За матеріалами Урядового порталу та Мінрегіонів України.