зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

21 Квітня 2021
Шахтарські питання озвученні на засіданні Уряду
Сьогодні на черговому засіданні Уряду України згідно звернення ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України головою Федерації профспілок України Григорієм Осовим було порушене питання стосовно наявності боргів по заробітній платі працівникам різних галузей економіки. Зокрема, було наголошено, що з початку року заборгованість по всім галузям збільшилася на 58% ( а по вугільній промисловості - більш, ніж у 2 рази).

P.S. Ситуація з виплатою шахтарям поточної заробітної плати і погашення заборгованості з неї набуває загрозливих масштабів. Окремі категорії шахтарів деяких державних підприємств (непромгрупа) з початку року зовсім не отримують заробітної плати. Особливо загострився стан справ після відмови Мінфіну України, в супереч пропозиції Міненерго України, в наближенні бюджетних асигнувань з кінця року на поточний місяць за Державною програмою «Реструктуризація вугільної галузі». Не вирішується також питання щодо розрахунків з шахтарями за відвантажене вугілля.

Тому на сьогоднішній день працівникам державних вугледобувних підприємств заборгували понад 1,5 млрд. грн., в тому числі з початку року 1,046 млрд. гривень. Вирішення даних питань потребує безпосереднього термінового втручання Кабінету Міністрів України. Необхідно усунути існуючу неузгодженість між Міністерством фінансів України і Міністерством енергетики України, активізувати роботу створеної міжвідомчої комісії по погашенню боргів по заробітній платі в даному напрямку. Голова ФПУ також зазначив, що враховуючи наближення Міжнародного дня праці Урядом України мають бути невідкладно здійснені рішучі практичні дії.

На завершення засідання Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль підтримав висловлені головою ФПУ пропозиції і надав протокольне доручення:

- Міжвідомчій комісії розпочати свою роботу по погашенню зарплатних боргів у відповідних галузях економіки на підприємствах як державної, так і приватної форми власності.

- Галузевим міністерствам провести відповідну роботу по виявленню причин наявної заборгованості та знайти механізми для її погашення.

- Міністерству розвитку громад і територій України опрацювати дане питання з обласними державними адміністраціями, щоб обласні міжвідомчі комісії провели відповідну роботу з підприємствами, на яких наявні борги по заробітній платі.