зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

26 Березня 2021
Тариф на електроенергію для населення залишається на рівні 1,68 грн за КВт.год
Кабінет Міністрів України продовжив до 1 травня 2021 року дію фіксованої ціни на електроенергію для побутових споживачів у розмірі 1,68 грн/кВт-год, свідчить оприлюднена у четвер на "Урядовому порталі" постанова №238 від 24 березня 2021 року.

Згідно з постановою, крім індивідуальних побутових споживачів, фіксована ціна на цей період також застосовується для низки споживачів, а саме, у гуртожитках, які розраховуються за ресурс за загальним лічильником у рамках побутових потреб, без урахування фахової та господарської діяльності, а також у багатоквартирних житлових будинках, зокрема гуртожитках, на технічні цілі (наприклад, роботу котелень, ліфтів, освітлення дворів).

Крім цього, е/е за фіксованою ціною оплачуватимуть дачні, садові, гаражно-будівельні кооперативи на технічні цілі та освітлення.

Водночас до категорії споживачів, які отримують ресурс за фіксованою ціною, належать юрособи - власники житла для внутрішньо-переміщених осіб та релігійні організації в частині задоволення побутових потреб.

За наявності двозонних лічильників споживачі оплачують половину ціни за період із 23:00 до 7:00, за наявності тризонних лічильників - 1,5 фіксованої ціни з 8:00 до 11:00 і з 20:00 до 22:00 і 0,4 цієї ціни - з 23:00 до 7:00. У всіх інших часових проміжках оплачується повна вартість.

Уряд також зберіг умови продажу НАЕК "Енергоатом" та ПрАТ "Укргідроенерго" електроенергії ДП "Гарантований покупець" у рамках спецобов'язків для забезпечення населення, зберігши ціну продажу для НАЕК у розмірі 150 грн/МВт-год, для "Укргідроенерго" - 10 грн/МВт-год.

При цьому уряд виключив із Положення про ПСО пункт, який зобов'язує цю генерацію продавати електроенергія не нижче собівартості.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України на засіданні в середу ухвалив рішення зберегти тариф на електроенергію для населення на наявному рівні 1,68 грн/кВт-год.

Водночас, за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, уряд дозволив "Енергоатому" повноцінно працювати на вільному конкурентному ринку, що забезпечить компанію необхідними коштами для проведення ремонтів та виконання програм із модернізації та безпечного функціонування атомних електростанцій.