зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

8 Лютого 2021
Про проект Концепції трансформації вугільних регіонів.
На минулому тижні відбулося засідання Урядового комітету з питань цифрової трансформації, розвитку громад і територій, освіти, науки та інновацій, охорони здоров᾿я, захисту довкілля, економічної, фінансової, правової політики та правоохоронної діяльності. На даному засіданні повинно було розглядатися питання «Про схвалення Концепції Державної програми трансформації вугільних регіонів України на період до 2030 року». Але воно було без розгляду відправлене на доопрацювання.

Слід зазначити, що Профспілка працівників вугільної промисловості України наполягала на додатковому обговоренні даного проекту Концепції з галузевими профспілками та проведенні публічного діалогу в шахтарських регіонах для відповідного напрацювання чіткого варіанту зазначеної Концепції.

Тому, напередодні засідання даного Урядового комітету, 3 лютого поточного року, головою Укрвуглепрофспілки Віктором Турмановим з приводу проекту запропонованої Концепції було направлено відповідного листа до СПО об'єднання профспілок, в якому вказані аргументовані причини з приводу непогодження даної Концепції.

А саме:
- Проект не був оприлюднений для обговорення на офіційному сайті Мінрегіону і не надходив на погодження ні в якому вигляді до Профспілки для надання пропозицій та зауважень. Тим самим Профспілка, як зацікавлена сторона, була усунута від проведення переговорів та консультацій з розробником цього соціально важливого документу. При цьому були порушені положення як Генеральної , так і Галузевої угод.

- Вперше матеріали надійшли до Профспілки 03.02.2021, тобто тільки напередодні засідання Урядового комітету. При цьому порушені строки для погодження та надання пропозицій та зауважень. Але в довідці про погодження проекту абсолютно безпідставно Профспілка вважається стороною, що погодила проект без зауважень.

- Короткий аналіз запропонованого тексту проекту Концепції дає підстави зробити висновок, що в ньому містяться досить суттєві суперечності, що в подальшому стануть загрозою неможливості її впровадження не тільки за моделлю «справедливої трансформації», але й взагалі.

- Профспілка наголошує на тому, що не було проведено публічного діалогу з представниками профспілок, які представляють інтереси трудових колективів вугледобувних підприємств, про який йде мова в доповідній записці Кабінету Міністрів України, фактично Мінрегіоном проведено публічне обговорення тільки 18.11.2020 і без залучення галузевих профспілок.

- В Концепції передбачена державна підтримка, а саме - основні витрати, пов’язані з трансформацією вугільних регіонів України бере на себе Держава, але в поданому фінансово - економічне обґрунтуванні Політичних пропозицій зазначено, що фінансування заходів з реалізації Концепції за рахунок коштів Державного бюджету України не передбачається.

- Залишені не врахованими дуже слушні пропозиції центральних органів влади: Мінекономіки, Мінюсту стосовно дублювання та неузгодження з прийнятими довгостроковими Урядовими програмами щодо вугільної галузі та соціального захисту працівників галузі.