зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

5 Листопада 2020
ВУГІЛЬНІ МІСТА ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ: БАЧЕННЯ ПРОЦЕСУ СПРАВЕДЛИВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ШАХТАРСЬКИХ РЕГІОНІВ
Голови семи вугільних мономіст Донецької області ( Вугледар, Добропілля,Мирноград, Новогродівка, Селидове, Покровськ, Торецьк)і, три громадські організації з регіону та Донецька торгово-промислова палата - об’єдналися у Платформу сталого розвитку вугільних міст.

Основною ціллю Платформи є підготовка, розроблення та реалізацію спільного бачення трансформації шахтарського регіону.

На думку учасників Платформи сталого розвитку вугільних міст трансформація шахтарських міст можлива за наступних умов:

1. Співпраця з вугільними містами та регіонами від самого початку будь-яких трансформаційних процесів.

Місцеві потреби, інтереси та відповідальність саме громад вугільних міст та їх регіонів мають бути на першому місці. Розроблення стратегій та проектів повинні супроводжуватися експертизою спеціалізованих інститутів із регіонального розвитку та планування. Населення та місцеві організації повинні брати активну участь у діалозі щодо майбутнього своїх громад. Державні програми, проекти тощо повинні відповідати цим потребам та висновкам місцевого діалогу.

В цьому контексті, позитивним сигналом є включення представників мі
сцевих громад - міських голів Вугледару, Мирнограду та голови Торецької військово-цивільної адміністрації - до складу Координаційного центру з питань трансформації вугільних регіонів. Наступним кроком є конкретне, спільне планування аналізу місцевих потреб, щоб національні програми відповідали цим потребам, а також створення агенцій регіонального розвитку шахтарських регіонів.

2. Чітке планування та встановлення конкретних дат закриття неприбуткових вугільних шахт та поступової відмови від вугілля.

Відсутність чіткого розуміння майбутнього власних вугледобувних підприємств створює велику перешкоду для планування трансформації конкретних міст та поступової переорієнтації місцевих економік. Тільки свідоме планування із залученням представників місцевої влади та населення допоможе загальному прийняттю невідворотних змін в енергетиці.

3. Реалізація пілотних проектів на місцях та диверсифікація місцевої економіки

Для диверсифікації економіки повинні бути створені спеціальні програми, фонди та умови, які сприятимуть розвитку малого та середнього бізнесу в шахтарських містах та регіонах. Без пілотних проектів перепрофілювання шахтарських міст у найближчі роки неможливо створити повноцінний національний план справедливої трансформації. Для тих проектів знадобиться підтримка держави та міжнародних організацій. Також ми переконані, що міста-учасники пілотних проектів мають обиратися на прозорому відкритому конкурсі, а позитивний ефект від проектів повинен отримати весь регіон, а не лише окремі громади.

4. Розвиток та перепрофілювання освіти в регіонах.

Розвиток освіти може включати, як створення нових освітніх інституцій, науково-дослідних та інноваційних центрів на регіональному і місцевому рівнях, так і зміни освітніх програм та перепрофілювання вже існуючих професійно-технічних навчальних закладів.

В умовах майбутнього закриття вугледобувних підприємств, гірничі спеціальності з кожним роком втрачатимуть свою привабливість та актуальність.

5. Перекваліфікація та соціальний захист звільнених шахтарів.

Спеціальні програми зайнятості та перекваліфікації допоможуть послабити напруженість серед місцевих жителів, які бояться втратити роботу, доходи, соціальні переваги. Такі програми мають враховувати особливості кожного міста чи громади, тож варто залучати місцевих фахівців для адекватної оцінки потреб і особливостей.

З іншого боку, необхідно створити інструменти фінансування дострокового виходу на пенсію шахтарів в чинній пенсійній системі.

6. Екологічна безпека для населення - відповідальність всіх суб’єктів

Функціонування шахт, а особливо їх закриття, викликає та посилює низку екологічних проблем, пов'язаних із забрудненням наземних та підземних резервуарів води, ґрунтів, відкачки шахтної води тощо. Розв'язання цих проблем треба завчасно планувати та реалізовувати за участі всіх суб’єктів, відповідальних за функціонування вугледобувних підприємств та розвиток громад: держави, органів місцевого самоврядування, а також приватних компаній. Необхідне створення спеціальних екологічних фондів за участю вугільних компаній.

Учасники Платформи сталого розвитку вугільних міст закликають всі зацікавлені сторони об’єднатися навколо питань справедливої трансформації вугільних регіонів, адже цей процес охоплюватиме багато аспектів - від енергетичних змін та економічної диверсифікації до перепрофілювання закладів освіти та забезпечення соціальної та екологічної безпеки.

По матеріалах Селидівської міської ради.