зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

2 Жовтня 2020
Обговорення спірних питань щодо пільгових пенсій продовжується
02 жовтня 2020 року до Профспілки надійшов варіант протоколу наради стосовно обговорення спірних питань щодо внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 №461 для повернення права на пенсію за віком на пільгових умовах окремій категорії працівників вугільної галузі, для яких таке право безпідставно було скасовано у 2016році під час реформування Списків.

Нарада відбувалася 29.09.2020 на запрошення першого заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ю. Свириденко на виконання доручення Прем’єр – міністра України Д.Шмигаля від 28.08.20 №35737/1/1-20, яке було надано після чергового письмового звернення голови Профспілки В. Турманова з вищезазначеного питання та особистої зустрічі з Прем’єр – міністром у м. Краматорську.

Нарада проводилася під головуванням директора директорату норм і стандартів гідної праці Мінекономіки Ю. Кузового за участі провідних керівників та спеціалістів з питань охорони, безпеки та гігієни праці Мінекономіки, представників від Мінсоцполітики, Міненерго, Держпраці України та Пенсійного фонду України. Від Профспілки у нараді приймали участь голова Профспілки В. Турманов, заступник голови А. Зимін та завідувач відділу правової роботи Н. Марченко.

На обговорення було поставлене питання, яке вже на протязі майже чотирьох років залишається не вирішеним при наявності неодноразово наданих обґрунтувань та спільної позиції Міненерго, роботодавців та галузевих профспілок, а також висновків і пропозицій вузько профільних фахових установ, а саме - Державної установи «Інститут медицини праці» Національної академії наук України, які погоджені Міністерством охорони здоров’я України без зауважень. Це відсутність у працівників вугледобувних підприємств середньої ланки та обслуговуючого персоналу повної зайнятості в підземних умовах на протязі робочого дня (зміни) в якості основної умови для визначення права на пільгову пенсію.

Взаємної позиції в ході обговорювання поставленого спірного питання на нараді не було досягнуто. Разом з тим, з боку представників органів виконавчої влади пропонуються альтернативні способи ведення обліку та зарахування страхового стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах. Запропоновані варіанти суттєво відрізняються від раніше існуючого – 50 і більше відсотків робочого часу за календарний рік ( в обліковому періоді), який обґрунтований та вже вивірений при застосуванні як на підприємства, так і в органах Пенсійного фонду України. Цей показник також повністю відповідає аргументації фахівців медицини праці щодо накопичувальної в часі дії шкідливих факторів впливу на працюючого у особливо шкідливих умовах.

Профспілка продовжує наполягати на визначенні стажу роботи, який дає право на пільгову пенсію саме через облік часу роботи в підземних умовах в календарному році. На це є підстави - наявність окремо вираженої галузевої специфіки при виконанні професійних обов’язків категорії працівників середньої ланки та обслуговуючого персоналу. Такі працівники не можуть знаходитися кожен робочий день в шахті в підземних умовах, бо галузевими нормативно – правовими та методичними документами унормовано виконання обов’язків на протязі встановленого робочого часу і на поверхні.

Саме така галузева особливість відповідно до пункту 6 Державних санітарних норм та правил, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08.04.2014 №248 дає підстави для введення особливих показників гігієнічної оцінки умов праці та специфічних показників обліку часу перебування на підземних роботах.

Для справедливого і аргументованого вирішення проблеми немає інших варіантів ніж той, що вже запропонований і на доручення Прем’єр – міністра України в черговий раз 22.09.2020року відправлений на розгляд до Мінсоцполітики та Держпраці України.

Про результати розгляду буде повідомлено додатково.