зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

29 Вересня 2020
Міненерго представило народним депутатам України пропозиції щодо проектних показників Державного бюджету України на 2021 рік.
В.о Міністра енергетики Ольга Буславець провела зустріч з народним депутатам, членами комітету Верховної Ради України паливно-енергетичного комплексу, в ході якої були представлені проектні показники Держбюджету на 2021 рік, необхідні на вирішення нагальних потреб паливно–ененргетичного комплексу.

Перш за все,порушувалося питання щодо передбачення коштів на енергоефективність, модернізацію вугільних шахт, погашення заборгованості з ЄСВ для вугледобувних підприємств та погашення заборгованості на оптовому ринку електроенергії.

Окрему увагу Міненерго було приділено вугільній галузі. Запропоновано низку пропозицій, спрямованих на вирішення поточних та застарілих проблем вугільної промисловості.

Запропоновано для державних вугледобувних підприємств пропонується виділити 1,4 млрд грн на погашення заборгованості з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, яка накопичувалась з 2014 року. Зростання заборгованості з ЄСВ призводить до порушення прав працівників на соціальний захист, зокрема до незарахування періоду роботи, за який не сплачено єдиний внесок, до страхового стажу працівників, що негативно впливає на розмір пенсій, лікарняних та інших страхових виплат.

Окрім того, Міністерство пропонує передбачити на модернізацію шахт 2 млрд грн. Це мінімальна потреба в державній підтримці, щоб стабілізувати ситуацію на державних вугледобувних підприємствах, що надасть можливість повністю оснастити 8 лав на 8 державних шахтах. В свою чергу приріст видобутку вугілля дозволить зменшити собівартість вугільної продукції та навантаження на державний бюджет.
В полі зору було також питання наявної значної суми боргів на оптовому ринку електроенергії.

Міненерго пропонує вирішити зазначене питання шляхом надання Мінфіну права за Рішенням Кабміну видавати облігації внутрішньої державної позики. Це дозволить фінансово оздоровити державні енергетичні компанії (НЕК «Укренерго», НАЕК «Енергоатом», «Укргідроенерго»).

У ході наради депутати погодились із ініціативами Міненерго і пообіцяли свою підтримку для внесення та супроводу відповідних поправок у законопроект про Державний бюджет – 2021.

По матеріалах Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.