зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

25 Вересня 2020
ПРЕЗИДІЄЮ ФПУ УХВАЛЕНО АКТУАЛЬНІ РІШЕННЯ ЩОДО ЗАХИСТУ ТРУДЯЩИХ
Президія Федерації профспілок України на засіданні 24 вересня 2020 року схвалила Угоду про співпрацю між ФПУ і Держпраці, розглянула актуальні питання подолання наслідків пандемії COVID-19 для ринку праці та затвердила заходи з нагоди Всесвітнього дня дій за гідну працю - 7 жовтня і Міжнародного дня боротьби з бідністю - 17 жовтня.


Угоду про співпрацю між Державною службою України з питань праці і ФПУ укладено з метою забезпечення ефективної співпраці для захисту трудових прав працівників, вжиття спільних заходів з виявлення і усунення порушень законодавства про працю та охорону праці. Голові ФПУ Григорію Осовому доручено підписати зазначений документ.

У ході обговорення стану виконання постанови «Про дії ФПУ та її членських організацій щодо збереження робочих місць і трудових гарантій працівників в умовах кризи ринку праці, спричиненої світовою пандемією COVID-19», прийнятої Президією у травні поточного року, йшлося про те, що через поширення коронавірусної хвороби загострились численні питання на національному ринку праці. Серед них – питання зайнятості населення, особливості дистанційної роботи та роботи неповний робочий час, збереження системи соціально-трудових прав та гарантій в державі тощо.

Члени Президії констатували, що ситуація на ринку праці на сьогодні є складною. Так, за період карантину (станом на початок вересня ц.р.) статус безробітних отримали 467 тис. осіб. А згідно з відомостями про трудові відносини, у січні-липні 2020 року було прийнято на роботу 2 154,3 тис. осіб, а припинено трудові відносини з 2 247,7 тис., тобто звільнено на 93,4 тис. осіб більше, ніж працевлаштовано.

З метою подолання складної економічної ситуації в країні профспілкам вдалося домогтися прийняття на державному рівні низки рішень щодо:

- встановлення Урядом додаткової доплати працівникам сфери соціального захисту населення, які безпосередньо надають соціальні послуги, у розмірі до 100 відсотків заробітної плати на період виконання ними заходів, спрямованих на запобігання коронавірусній хворобі COVID-19;

- вдосконалення процедури реєстрації безробітних та виплати їм допомоги без обов'язкового відвідування центрів зайнятості;

- збільшення видатків Фонду соціального страхування на випадок безробіття за такими статтями як «Допомога по безробіттю» та «Допомога по частковому безробіттю»;

- запровадження механізму надання допомоги по частковому безробіттю представникам малого та середнього бізнесу на період карантину та ін.

З метою подальшої боротьби з наслідками пандемії Президія ФПУ постановила: доручити керівництву ФПУ та її членських організацій посилити роботу з виконання завдань щодо миттєвого реагування на загострення ситуації на ринку праці,фактів недотримання соціально-економічних і трудових прав працівників під час карантину. Тісно співпрацювати зі сторонами соціального діалогу з питань подолання наслідків пандемії та економічної кризи.

Також Президією ухвалено план заходів ФПУ до Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьби з бідністю, визначено основні завдання колективно-договірної роботи на 2021 рік, розглянуто питання про проведення VI-го засідання Ради Федерації профспілок України.

Визначено дату його проведення – 5 листопада 2020 року.

Президія підбила підсумки навчання профспілкових працівників і активістів у 2019-2020 навчальному році та визначила завдання на 2020-2021 навчальний рік, заслухала інформацію про стан врахування профспілкових пропозицій при підготовці Урядом проєкту Держбюджету на 2021 рік.

Прийнято Звернення Президії ФПУ до спілчан у зв’язку з місцевими виборами 25 жовтня 2020 року, а також Звернення Федерації профспілок України з нагоди 30-річчя утворення ФПУ.

По матеріалах ФПУ.