зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

27 Серпня 2020
Укрвуглепрофспілка продовжує відстоювати повернення права на пільгову пенсію за Списками № 1 та №2.
Профспілка працівників вугільної промисловості України має наміри продовжити відстоювати повернення права на пенсію за віком на пільгових умовах підземним працівникам, яким воно було безпідставно скасовано у 2016 році шляхом реформування Списків № 1 та №2.

У зв’язку з цим голова Профспілки Віктор Турманов направив звернення до Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.

У звернені зазначається, що на даний час на вугледобувних підприємствах як державного, так і приватного сектору економіки, системно збільшується брак працівників, які працюють на видобутку вугілля в підземних умовах. Це не рідко призводить до створення критичної ситуації в забезпеченні сталої та безпечної роботи вугледобувних підприємств.

Однією із найважливіших причин відтоку кадрів стало безпідставне скасування права на пенсію за віком на пільгових умовах працівників, зайнятих на підземних роботах не повний робочий день, а сумарно 50 і більше відсотків робочого часу на рік (в обліковому періоді). Право на таку пенсію мало не тільки дуже високу мотиваційну важливість, але й було засновано на наявності особливо шкідливих умов праці, характерних для працівників зайнятих повний робочий день на підземних роботах, як за кількістю шкідливих та небезпечних факторів, так і за накопиченими дозами (концентрацією) впливу на стан здоров’я працівників.

Про це свідчать висновки та аргументи Інституту медицини праці Національної академії медичних наук України та погодження Міністерства охорони здоров’я, які були надані в процесі врегулювання спірних питань щодо правомірності та підстав вилучення зазначених категорій працівників в процесі внесення змін до Списків виробництв, робіт, професій посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 №461 (Списки №1 і№2), а також необхідності відновлення права на пенсію за віком на пільгових умовах для них.

Варто зазначити, що Урядом України на вимогу Профспілки на протязі майже чотирьох останніх років опрацювання питання щодо внесення змін до Списків №1 і №2 неодноразово ставилося та контроль та виконання відповідними міністерствами. Зокрема, це було передбачено при затвердженні Плану заходів щодо реалізації Концепції реформування та розвитку вугільної промисловості (розпорядження КМУ від 24.05.2017 №733-р.), в подальшому - протокольним рішенням Міжвідомчої робочої групи з питань врегулювання кризових явищ у вугільній промисловості від 11.08.2017, пунктом 3 доручення Прем’єр - міністра України від 11.11.2019 №39920/0/1-19 та дорученням від 26.11.2019 №27816/0/2-19 Секретаріату Кабінету Міністрів України.

Міністерством енергетики та вугільної промисловості України за участі галузевих профспілок та фахівців Інституту медицини праці Національної Академії медичних наук України був напрацьований пакет необхідних матеріалів щодо доцільності внесення змін до Списків №1 і №2. Всі документи були узгоджені з галузевими профспілками, Всеукраїнським об’єднанням організацій роботодавців «Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України», а також погоджені Міністерством охорони здоров’я України.

В установленому порядку всі матеріали були надані на розгляд до Державної служби України з питань праці, яка у разі погодження їх Міністерством соціальної політики України готова була підготовити відповідний проект акта для подання Кабінету Міністрів України.

Але Міністерство соціальної політики листом від 07.02.2018 № 2238/0/2-18/28 абсолютно безпідставно надало інформацію Держпраці про непогодження пропозицій щодо внесення змін до Списків №1 і №2 та звернулось до Кабінету Міністрів України з проханням про зняття з контролю виконання питання щодо повернення права на пільгову пенсію певної категорії працівників вугільної промисловості.
В подальшому ця соціально важлива проблема не була залишена і на вимогу Профспілки обговорювалася на зустрічі Прем’єр - міністра України Гончарука О.В. з представниками профспілок вугільної галузі 08.11.2019року, після чого було надано відповідне доручення для відновлення роботи з цього питання.

Але, очільник профільного міністерства, а саме реформованого на той час Міністерства енергетики та захисту довкілля України, який повинен був надати відновлені відповідні документи на розгляд до Міністерства соціальної політики, відмовився їх надавати, мотивуючи свої дії відсутністю пропозицій міністерства з цього питання. Це стало черговим свідченням того, що колишнього міністра зовсім не хвилювали проблеми вугільної галузі та її працівників, зокрема.

Наразі в умовах неминучого реформування вугільної галузі та трансформації вугільних регіонів і сегментації трудових ресурсів доцільність внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 №461 залишається не тільки актуальним, але набирає ще більшої гостроти.

Ці питання піднімались шахтарями на Зібранні працівників вугільної промисловості України 25.02.2020року за участі Президента України В.Зеленського та Віце –прем’єра Д. Шмигаля.

Варто зазначити, що у Зверненні працівників вугільної промисловості України до Президента України від 25.02.2020 та у Зверненні шахтарів– Героїв України до Президента України від 06.07.2020 мова йде не тільки про внесення змін до чинних Списків з метою повернення безпідставно скасованого права на пенсію окремим категоріям працівників вугільної галузі.

З огляду на неминуче майбутнє галузі стає необхідним також передбачення у складі комплексної програми захисту працівників, які будуть звільнятися в ході закриття шахт в процесі реформування вугільної галузі, дострокового виходу на пенсію працівників передпенсійного віку. Така практика дуже поширена в європейських країнах і має позитивний соціальний ефект при закритті шахт.

З метою пом’якшення соціальної напруги в шахтарських регіонах в період початку реформування галузі та неминучого скорочення робочих місць Голова Профспілки В. Турманов звертається до Прем’єр – міністра Д. Шмигаля з проханням особистого втручання в вирішення цієї вкрай важливої соціальної проблеми та надання відповідного доручення Міністерству соціальної політики України для детального його опрацювання спільно з усіма зацікавленими сторонами.