зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

25 Серпня 2020
ОСОБАМ З ІНВАЛІДНІСТЮ ВІДМІНИЛИ ВИПЛАТИ НА ЛІКИ І ДОГЛЯДИ, ПРАЦЮЮЧИХ ПОЗБАВИЛИ РЕАБІЛІТАЦІЇ
Цю проблему порушили на прес-конференції в агенції Інтерфакс провідні науковці, представники Фонду соціального страхування України, всеукраїнських громадських організацій, осіб з інвалідністю, через те, що завдяки прийнятим ВРУ законодавчим актам (Закон № 553), в період дії карантину заборонено здійснення видатків на придбання ліків та виробів медичного призначення, спеціальний медичний, постійний сторонній догляди та побутове обслуговування, а також лікування в санаторно-курортних закладах.

Учасники прес-конференції підняли це питання в публічному просторі з метою, щоб їх голос був почутий народними депутатами і Президентом України.

На період дії карантину Законом України «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік"» № 553 обмежено функцію Фонду соціального страхування України щодо здійснення поточних видатків на фінансування низки передбачених Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105 страхових виплат, у тому числі витрат на медичну та соціальну допомогу.

Отже, до кінця пандемії Верховна Рада заборонила Фонду фінансувати медичні і соціальні послуг для потерпілих на виробництві, які стали особами з інвалідністю, а також проходження реабілітації після перенесених захворювань і травм офіційно працевлаштованими.

Як зазначила керівник управління медичних та соціальних послуг виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Олена Пухка: «вже упродовж п’яти місяців 20 тис. потерпілих на виробництві не отримують ліки, памперси, пелюшки та 2,5 тис. осіб з інвалідністю не отримують кошти на медичні і сторонні догляди та побутове обслуговування.

Також, у 2020 році ФССУ планував забезпечити реабілітаційним лікуванням понад 35 тис. застрахованих. З початку 2020 року і до моменту набрання чинності Законом № 553 Фонд забезпечив реабілітацією тільки 6,7 тис. застрахованих осіб, у тому числі 1,2 тис. працюючих осіб з інвалідністю.

Таким чином, близько 28 тисяч працюючих позбавили права пройти за кошти Фонду реабілітаційне лікування після інсультів, інфарктів, черепно-мозкових травм, оперативних втручань на серці, опорно-руховому апараті та внутрішніх органах, опіків тощо».

За словами іншої учасниці конференції президентки Асоціації неврологів Києва Марії Прокопів, «зміни до держбюджету також позбавили ФССУ можливості фінансувати реабілітацію людям, які перенесли інсульт, а вони потребують цього одразу, ще до виходу з лікарняного закладу, адже реабілітація починається ще в стаціонарі. Вона також наголосила, що така реабілітація дороговартісна і більшість людей просто не мають можливості самостійно її оплатити.

Президент Всесвітньої асоціації медичного туризму Віолетта Янишевська у своєму виступі зазначила, що Україна має розвинений санаторно-курортний комплекс і до коронавирусной інфекції, як і всі цивілізовані країни, вишукувала можливість фінансування медичної реабілітації. "Санаторно-курортне лікування в Україні було нашої унікальністю, ми його зберегли, нам не можна його втратити", - наголосила Янишевська.

Учасники прес-конференції заявили, що будуть звертатися особисто до народних депутатів України і глави держави з проханням повернути особам з інвалідністю виплати на ліки і догляди, реабілітацію в санаторіях та дозволити Фонду соціального страхування України розпочати їх фінансування.