зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

20 Липня 2020
Міненерго обере два міста для пілотного проєкту із закриття шахт
Пілотний проєкт трансформації вугільних шахт може пройти одразу у двох мономістах – у західному та у східному регіонах України.

Про це заявила в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець під час засідання Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.
«Вже були перемовини на високому рівні з Німеччиною стосовно реалізації пілотного проєкту. Зараз обговорюємо перспективи щодо реалізації такого проєкту у двох мономістах – у західному та у східному регіонах України», – зазначила Ольга Буславець.

Реалізація цього проекту покликана допомогти вирішити питання соціального, економічного, екологічного характеру, переорієнтувати людей на іншу роботу для їхньої подальшої адаптації після закриття шахти. Критерії відбору шахт для проєкту розроблять в межах підготовки Концепції та Національної програми трансформації вугільних регіонів.

В.о. Міністра заявила, що профільним заступникам вже дано доручення та розроблено план виїздів на шахти для розгляду середньострокових планів видобутку вугілля.

«Це необхідно для розуміння собівартості такого вугілля, щоб була можливість визначити, які шахти є перспективними, які – ні», – пояснила Ольга Буславець.
Вона також нагадала, що у травні цього року утворено Координаційний центр з питань трансформації вугільних регіонів під головуванням Прем’єр-міністра України. Мета діяльності Координаційного Центру – розробка Національної програми з трансформації вугільних регіонів.

На першому засіданні пропонується розглянути проєкт концепції розвитку вугільної галузі та трансформації вугільних регіонів України, яку разом з планом заходів до неї розробляють у Міненерго.
«На даний час також ведеться робота зі створення Проєктного офісу за рахунок фінансування поточних проектів в енергетичній сфері Світовим банком», - зазначила в.о. Міністра.

В межах розробки Концепції та Національної програми трансформації вугільних регіонів:
- допрацьовується методологія та критерії оцінки ефективності вугільних підприємств (процес закриття має бути поетапним, визначається пріоритетність областей та міст, які потребуватимуть програмної підтримки у першу чергу);

- проаналізовано соціально-економічну ситуацію в областях, що підпадають під трансформацію і зараз розробляються підходи щодо диверсифікації місцевих економік і створення нових робочих місць;

- проводиться оцінка та сегментація трудових ресурсів;

- паралельно на рівні громад розроблені ініціативи, концепції та предТЕО пілотних проектів щодо зменшення залежності громад від вугілля.

Всі ці компоненти мають стати частиною Національної програми,структура якої також обговорюється.

Нагадаємо, минулого тижня було призначено двох заступників Міністра енергетики. Олександр Зорін займатиметься питаннями операційної діяльності у вугільній галузі, Максим Немчинов, з-поміж іншого, відповідатиме за реформу вугільної галузі.

За матеріалами Міненерго України