зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

19 Червня 2020
Засідання Антикризового енергетичного штабу.
Сьогодні, 19 червня, в будинку Уряду України відбулося чергове засідання Антикризового енергетичного штабу під головуванням Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля за участі в. о Міністра енергетики Ольги Буславець, керівників державних органів центральної влади та управління , а також голів шахтарських міст з різних регіонів .


В роботі даного засідання прийняв участь член штабу, голова Профспілки Віктор Турманов.

На порядку денному даного засідання було обговорено результати здійснення заходів, визначених протоколами № 1 та №2 засідань Антикризового енергетичного штабу від 29 квітня та 19 травня 2020 року. З доповіддю по даному питанню виступила в. о Міністра енергетики О. А. Буславець.

За словами Ольги Буславець, нинішня загрозлива ситуація в енергетичному комплексі і, зокрема, у вугільній галузі склалася через недотримання низкою компаній визначених показників Прогнозного балансу видобутку електроенергії в травні та на початку червня поточного року, а також через заміщення обсягів споживання вітчизняного вугілля природним газом, що використовується генеруючими компаніями ТЕС для виробництва електричної енергії. Як наслідок призупинилася робота шахт і шахтарі вимушено простоюють,а виплата заробітної плати їм затримується, що призводить до зростання соціально-економічної напруженості у вугільних регіонах.

Для вирішення даної проблеми 17 червня Кабінетом Міністрів України було затверджено розроблене Міністерством енергетики Розпорядження «Про забезпечення паливної збалансованості електроенергетичної галузі України та безпеки постачання електричної енергії», яке призведе до збільшення попиту на вугільну продукцію вітчизняного видобутку, завантаження державних вугледобувних підприємств та зменшення державних дотацій державним шахтам, збереження робочих місць в кризовий період та виконання зобов’язань з виплати заробітної плати шахтарям.

Також було наголошено на необхідності збалансованості електроенергетичної галузі та відновленні роботи шахт .

У своєму виступі голова Профспілки наголосив на необхідності реалізації всіх запропонованих рішень, а також раніше визначених заходів в повному обсязі по вирішенню питання щодо налагодження сталого збуту вугільної продукції та здійснення відповідних розрахунків за неї.

В свою чергу в. о. генерального директора ПАТ «Центренерго» Олександр Корчинський запевнив, що «Центренерго» буде здійснювати необхідні реальні заходи стосовно реалізації вугільної продукції та здійснення в повному обсязі виплат за спожиту вугільну продукцію.

Підсумовуючи нараду Прем´єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що Уряд і надалі буде займатися питаннями, пов’язаними з виведенням енергетичного сектору з кризової ситуації і ,зокрема, вугільної промисловості.

По результатах наради прийнято протокольне рішення, яке незабаром буде оприлюднено.


За матеріалами Урядового порталу.