зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

11 Червня 2020
ЗАВДАННЯ ПРОФСПІЛОК — ПОВЕРНУТИ АНТИПРОФСПІЛКОВИЙ ЗАКОНОПРОЕКТ № 2681 НА ДООПРАЦЮВАННЯ
10 червня у Будинку профспілок відбулася робоча міжнародна онлайн-зустріч керівництва ФПУ, представників всеукраїнських профспілок та структурних підрозділів ФПУ з керівництвом Міжнародної конфедерації профспілок, Пан’європейської регіональної ради МКП, Європейської конфедерації профспілок, офісу МКП, який опікується питаннями діяльності міжнародних фінансових інститутів та Міжнародної організації праці щодо координації дій українських та глобальних профспілок, зарубіжних національних профцентрів з метою недопущення прийняття законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок) № 2681.

Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, звертаючись до міжнародних колег, підкреслив, що саме завдяки міжнародній профспілковій підтримці вдалося не допустити подальшого просування сумнозвісного законопроекту про працю. Створено мультидисциплінарну групу для роботи над проектом кодифікованого документу, який має врегульовувати трудові відносини, і час покаже, наскільки ми змогли перевести цей процес у русло колективної конструктивної роботи.

Він зазначив, що процес наступу на права трудящих і профспілок продовжується. Метою, яка переслідується - підпорядкувати і зробити профспілки слухняним інструментом провладного впливу на трудящих. Черговим кроком став антипрофспілковий законопроект, який розроблявся нардепами кулуарно, таємно від профспілок, а пропозицію комітетських слухань щодо створення робочої групи для доопрацювання законопроєкту № 2681 до його внесення на пленарне засідання повністю проігноровано.

У цій ситуації українські профспілки розпочали широкомасштабну інформаційну кампанію проти намагання представників провладної більшості протягти антипрофспілкове законодавство у парламенті.

Зараз профспілкові організації масового звертаються до очільників держави, депутатських фракцій і груп з вимогою відреагувати на законодавчі порушення та ігнорування міжнародно-правових актів ратифікованих Україною, в схваленому профільним парламентським комітетом документі.

Це їм не вдасться. Найперше завдання -повернути законопроект до Комітету для доопрацювання за участю профспілок і внести необхідні зміни та доповнення в інтересах працівників, які мають конституційне право на свободу об’єднань, створення громадських організацій.

Профспілки проти ситуації, коли не зважаючи на всю конструктивну критику, негативні експертні оцінки правовиків, своїм волевим рішенням представники політичної сили «Слуга народа», які мають переважну більшість у Комітеті, намагаються «продавлювати» антипрофспілковий законопроект.

І це відбувається незважаючи на те, що під петицією «Про не розгляд законопроєкту № 2681 як такого, що порушує права профспілок в Україні» було зібрано понад 25 тис. голосів і попри негативний висновок Головного науково-експертного управління Верховної Ради України. При тому, що це в черговий раз, негативно вплине на імідж України у світі.

Завтра буде проведемо нараду керівників національних профцентрів – членів СПО об’єднань профспілок, 23 червня Президію Федерації профспілок для координації спільних протестних дій, а 30 червня по всій Україні прокотиться «хвиля гніву», яка продемонструє готовність профспілок відстоювати конституційні права працівників.


У дискусії взяли участь представники всеукраїнських профспілок. Обговорюючи законопроект неодноразово наголошувалося , що профспілки у разі прийняття законопроекту 2681, остаточно втратять можливість нормально працювати, що погано не лише для працівників, яких вони захищають, а й усього суспільства. Буде втрачено можливість вести соціальний діалог.

У виступах інших учасників було зроблено акцент на тому, що МКП провела аналіз положень на відповідність міжнародним трудовим стандартам цього законопроєкту, свій висновок дали юристи Спільного представницького органу профспілок, «Трудових ініціатив», Міністерства юстиції, апарату Верховної Ради України. Всі вони одностайні — його не можна приймати, він абсолютно не відповідає міжнародним зобов’язанням України та чинному національному законодавству.

Під час онлайн-зустрічі міжнародні партнери ФПУ засвідчили підтримку українським профспілкам, а також намітили кроки спільного плану дій українських і глобальних профспілок, головне завдання якого — повернути законопроєкт № 2681 на доопрацювання.

По матеріалах ФПУ.