зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

5 Травня 2020
Нацбанк оптимізував порядок переказу коштів роботодавцем на виплату зарплати працівникам.
Прийнято відповідну постанову Правління Національного банку України.

Відповідна постанова Правління НБУ від 24 квітня 2020 року № 56 "Про затвердження Змін до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті" набрала чинності 30 квітня (крім пункту 1, підпункту 1 пункту 2 та пункту 6 змін до Інструкції, які набирають чинності 1 січня 2021 року).

Після запровадження в Україні міжнародного номера банківського рахунка роботодавець отримав змогу формувати відомість на зарахування зарплати працівникам із зазначенням номера рахунку працівника за стандартом IBAN, у тому числі рахунка, який працівник самостійно відкрив у банку за власним вибором.
Очікується, що така новація дозволить уникнути конфліктних ситуацій між роботодавцем і працівником щодо права працівника самостійно обирати банк для отримання зарплати. Вона запрацює з 1 січня 2021 року, щоб банки та роботодавці мали час доопрацювати свої автоматизовані системи і програмно-технічні комплекси.

"Працівник, а не роботодавець, має самостійно обирати банк, що обслуговуватиме його рахунок. Таке право передбачене законодавством про оплату праці і ми хочемо, щоб воно дійсно реалізовувалося на практиці. Адже це стимулюватиме банки до конкуренції, сприятиме підвищенню рівня обслуговування клієнтів та розширення спектру банківських послуг", - роз'яснив заступник Голови Нацбанку Сергій Холод.
Також документом уносяться інші зміни до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, пов'язані зі змінами в законодавстві, зокрема Кодексі з процедур банкрутства.

Зокрема, визначено, що у разі порушення судом провадження у справі про банкрутство:

банк повертає без виконання судові рішення/постанови державного/приватного виконавця про арешт коштів на рахунках платника, крім судових рішень господарського суду в межах провадження у справі про банкрутство, які надходитимуть до банку після отримання ним ухвали суду про відкриття провадження у справі про банкрутство, яка надійшла від суду;

на час уведення мораторію на задоволення вимог кредиторів відповідно до Кодексу з процедур банкрутства банк повертає без виконання платіжні вимоги на примусове списання коштів з рахунків платника / інкасові доручення (розпорядження) (у порядку, установленому в пункті 2.18 глави 2 та пункті 11.11 глави 11 Інструкції), крім платіжних вимог на примусове списання коштів, на які згідно із Кодексом з процедур банкрутства не поширюється дія мораторію.

По матеріалам ЛІГА:ЗАКОН