зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

15 Квітня 2020
ДТЕК Енерго призупиняє роботу підприємства ДТЕК Павлоградвугілля і трьох збагачувальних фабрик через погіршення ситуації в енергетиці України
У зв'язку з існуючою кризою в енергетичній галузі України 10 шахт і допоміжні підприємства об'єднання ДТЕК Павлоградвугілля, збагачувальні фабрики Павлоградська, Добропільська, Курахівська, а також Першотравенский ремонтно-механічний завод і Науково-виробничий центр ДТЕК з 20 квітня припиняють роботу з видобутку і збагачення вугілля, підготовці гірничих виробок, а також ремонту гірничо шахтного обладнання. Підприємства переводяться в режим підтримки життєдіяльності, а співробітники виводяться в простій з оплатою згідно з колективним договором.

Системна криза в енергетичній галузі України, яка триває з минулого року призвела до розбалансування енергосистеми України. Ручне регулювання ринку, непродумані рішення, відсутність координації галузі повністю дестабілізували роботу всіх вугільних підприємств. Через неконтрольований імпорт електроенергії з Росії та Білорусі знизилася затребуваність вітчизняної електроенергії і, як наслідок, знизився обсяг споживаного вугілля на станціях. На складах ТЕС і шахт накопичено понад 2,9 млн тонн незатребуваного вугілля. В країні призупинена робота близько 30 вугільних шахт, в простої знаходяться більше 40 тис. чоловік. Збиток теплової генерації за останні півроку становить 3,1 млрд грн. Всі ТЕС працюють нижче мінімального об'єму, близько 50% співробітників знаходяться в простої.

Негативна ситуація посилюється загальним падінням економіки і пандемією коронавируса. Внаслідок карантину знижено споживання електроенергії в країні, та обсяги її виробництва і рівень платежів.

У зв'язку з незатребуваність вітчизняною електроенергії раніше ДТЕК Енерго вже був змушений призупинити 5 шахт ДТЕК «Добропіллявугілля», шахту «Білозерська» і ЦЗФ «Жовтнева». Але, так як ситуація стає все більш критичною, було прийнято рішення призупинити і роботу підприємств ДТЕК «Павлоградвугілля», ще трьох збагачувальних фабрик, Першотравенського РМЗ і НВЦ ДТЕК.

З 20 квітня близько 18 700 співробітників шахт, допоміжних підприємств фабрик і заводу будуть виведені в простій. Інші співробітники будуть забезпечувати технічне обслуговування підприємств - провітрювання гірських виробок і відкачування води, підтримання виробництва. Це дозволить оперативно відновити роботу підприємств при зміні ситуації в галузі.

Відповідно до Галузевої угоди і колективних договорів, всі співробітники виведені в простій, продовжать отримувати заробітну плату в розмірі тарифної ставки зі збереженням трудового стажу.

По матеріалам прес- служби ДТЕК Енерго.