зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

16 Березня 2020
Депутати пропонують посилити статус профспілок
У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України № 3204" Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дії колективних договорів".

Згідно пояснювальної записки до законопроекту дію колдоговорів пропонують поширювати лише на членів профспілок.

Наразі згідно із законодавством України положення колдоговору поширюються на всіх працівників підприємств незалежно від того, чи є вони членами профспілки.

Така норма дискримінаційна по відношенню до тих працівників, які є членами профспілки, оскільки вони особистими коштами фінансують організацію, що представляє загальні інтереси з підготовки та укладення колдоговору всіх працівників, у т.ч. й тих, хто не бере в цьому процесі участь.


Законопроект розроблено з метою усунення існуючої дискримінації по відношенню до тих працівників, які є членами профспілки, забезпеченню правової визначеності та захисту прав профспілок. Зазначене, серед іншого, сприятиме створенню правового балансу між правами роботодавців та профспілок.

Дана законодавча ініціатива передбачає впровадження механізму поширення дії колективного договору на працівників підприємств, установ, організацій, які є членами профспілки, що є стороною колективного договору.

Одночасно передбачається механізм захисту новостворених або інших професійних спілок та їх членів від дискримінації через усунення їх від укладення або участі в колективних договорах. Кожна професійна спілка може приєднатись до вже укладеного колективного договору або до процесу його укладення, повідомивши про це сторони, що його уклали або укладають.